Driepinter. Driemanslog.
30.11.02 


Stil

Wegens drukke voorbereidingen op het bezoek van Couw vandaag geen noemenswaardige post.Polter, 11:21 a.m. | permalink |

29.11.02 


God zij met ons

In de strijd tegen het terrorisme moeten we al te vaak van de Merikaanse aanvoerders horen dat het hierbij zeker niet om een strijd tegen een godsdienst gaat, dat het om waarden en normen van de open, tolerante maatschappij gaat. De acties van de dames en heren Merikanen zijn vaak minder overtuigend dan hun woorden. Zo heeft president Bush twee weken geleden Public Law 107-293 ondertekend. Zoals uit de tekst onder Section 1. Findings (15) en (16) duidelijk wordt, als reactie op de zaak Newdown vs. US Congress, waarin een vader de plicht op God te zweren bij de school inauguratie van zijn kind aanvocht. Nadat de rechters de beste man gelijk hadden gegeven dat dit inderdaad tegen artikel 1 van de grondwet is omdat het de scheiding tussen kerk en staat op de helling zet, klommen meerdere hoge politice op hun morele stokpaardjes, waaronder ook president Bush zelve. Nu zijn ook de US Postal services gezwicht, hoewel zij zelf bedekt zijn over het voorval. Een ouwe gepensioneerde fatsoensrakker vond dat er in elk postkantoor een In God We Trust poster moest hangen. Nadat de post eerst geweigerd had: dan kan elke gek hier binnenlopen en iets ophangen, hebben heren van de hoogste orde alsook het godlievende publiek hun tanden laten zien waarna in de post zijn eigen posters heeft laten drukken die nu in elk postkantoor prijken.
Maar meneer de gepensioneerde fatsoensrakker Williamson is helemaal niet plan het hierbij te laten, hij lijkt samen met vele anderen een regelrechte godsdienstoorlog te willen ontketenen. Moge hun God hen wijsheid geven.


couw, 2:21 p.m. | permalink |

28.11.02 


Bolleboos

Magdeburg viert de 400e verjaardag van de uitvinder van de Magdeburger Bollen


couw, 1:18 p.m. | permalink |MeningDie van FC Barcelona steken hun mening niet onder stoelen of banken.


Polter, 6:44 a.m. | permalink |Het schelden gaat gewoon door, de geschiedenis herhaalt zich.

Dat men van de geschiedenis niets leert is inmiddels wel bekend. Dat de geschiedenis zich herhaalt is ook nu weer bewezen. Het politieke schelden gaat gewoon door....


Dil, 1:30 a.m. | permalink |

27.11.02 


Webdesigncouw, 11:22 a.m. | permalink |Normen & Waarden

Jaap Vegter in Vrij Nederland van afgelopen week


Polter, 9:22 a.m. | permalink |

26.11.02 


Bronnengebruik (2)

Wilhelmina moet al voor de zomer van 1944 geweten hebben, dat de jodenvervolging aan de gang was. Dat blijkt uit onderzoek van OVT in de archieven. Dat staat lijnrecht tegenover de opinie van Wilhelmina-biograaf Cees Fasseur, die meent dat de koningin voor de zomer van 1944 nog van niets wist. Een commentaar van Gerard Leenders.

[Beluister dit OVT-item van afgelopen zondag]


Polter, 5:32 p.m. | permalink |Warm in de bol

Het was best warm in Valencia vorige week. Met een dikke 20 graden overdag was het ook 's avonds op het terrasje prima uit te houden. Als het nu in november nog steeds zo'n prettig weer is, dan moet het in de zomer wel vreselijk warm zijn dunkt me. En dat verklaart dan ook meteen een boel: de spanjool krijgt een hele warme kop en zijn brein begint te koken. Dan krijgt de spanjool plotsklaps allerlei rare ideeen. Over hoe je gebouwen moet ontwerpen bijvoorbeeld. Normale mensen bouwen gebouwen vooral omdat ze functioneel zijn: je hoeft niet in de regen te staan en je kunt er je spulletjes opbergen. Maar omdat de spanjool aldoor zo'n warme kop heeft krijgt hij bovenal behoefte aan ruimte. Ruimte gecombineerd met koelte. Schaduw dus. Maar in de schaduw zie je nix en je wilt niet de hele dag siesta houden maar ook werken (of doen alsof). Dus bouw je hele grote, koele, lichte gebouwen. Waar het woord tocht (wind in huis) een geheel nieuwe betekenis krijgt. Er waait een frisse spaanse wind door architecten land. En wel in Valencia, in de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Daarbij gaat het om een complex van meerdere gebouwen ontworpen door Santiago Calatrava die er allemaal even futuristisch, organisch en vooral spectaculair groot uitzien. Om een indruk te krijgen hieronder een foto van het museum Principe Felipe, alwaar onze conferentie plaatsvond. Het is niet moeilijk fantastische foto's te maken van zulke objecten. (zoals bijvoorbeeld: 1, 2, 3).
En dan is er natuurlijk de officiele homepage waar je de verschillende gebouwen (Palau de les Arts, l'Hemisphèric, l'Umbracle, Museu de las Ciences en l'Oceanogràphic) afzonderlijk eens kunt bekijken, o.a. ook in Quicktime panorama format.couw, 1:17 p.m. | permalink |Analyse

Dames, heren,
vertel mij eens waarom dit zo'n mooie plaat is - aan het onderwerp kan het niet liggen.
Is het het handje, het scheefstaande leeslampje, de algehele beweging naar links in een net niet symetrisch vlak? Of zijn het de lijnen?

"Dit is mooi."
- "Waarom?"
"Weet ik niet. Daarom."

CDA-fractievoorzitter Verhagen (archieffoto, oktober 2002) wil het kwartje van Kok gebruiken voor het verbeteren van wegen en openbaar vervoer. Dat maakte hij maandag bekend. In het regeerakkoord was nog afgesproken om met het geld de brandstofprijzen te verlagen.


Polter, 1:09 a.m. | permalink |

25.11.02 


Ratelband als lijsttrekker

Als politicus moet je wat in je mars hebben. Helemaal als lijsttrekker. Wat dat betreft heeft het bestuur van LN het goed met de partij voor. Ratelband hééft wat in zijn mars. Op zijn eigen site zag ik het bewijs daarvoor. Bij één van zijn boekrecensies staat: "Hij moet al zijn kennis wel van zichzelf hebben, want er is geen enkele bronvermelding in dit boek."...........


Dil, 11:44 p.m. | permalink |

Polter, 7:20 p.m. | permalink |Den ambtenaar wil ook wat...

Op zoek naar officiele informatie van de verschillende Duitsche Bundesländern en hun steden/Kreisen/dorpen, al snel http://www.landkreise.org/ gevonden. Inderdaad precies wat we zochten, zelfs nog meer: de tweede linkverzameling in de rechterkolom geeft den Duitschen ambtenaar een al te menselijk gezicht. Dat geneuk met die bureaucraten ook altijd.


couw, 12:14 p.m. | permalink |Toppie

Afgelopen weekend heb ik de HCC-dagen bezocht. Tjonge, wat word je daar hebberig van. En dus ben ik zó blij met mijn Toppie


Dil, 11:28 a.m. | permalink |

24.11.02 


Hee Dil!

Ga je een keertje mee naar Den Bosch?Polter, 11:31 p.m. | permalink |

23.11.02 


Boemerang

Zeggen wat je denkt
door Mark Kranenburg

Heel even leek het erop dat minister Hilbrand Nawijn deze week de grote verliezer zou worden van het 'doodstraf-debat'. Dat was vlak nadat de Tweede Kamer hem afgelopen dinsdag genadeloos hard had aangepakt. Op zijn partijgenoten van de LPF na, kon niemand maar enig begrip opbrengen voor zijn uitlatingen in een vraaggesprek met het weekblad Nieuwe Revu over de doodstraf. Zelden zal een minister tijdens een debat zo zijn afgedroogd als Nawijn. Niet alleen door de Kamer; ook minister-president Balkenende liet hem publiekelijk keihard vallen.
Maar zoals zo vaak in dit politiek-hysterische jaar deed ook nu weer de boemerang zijn werk. Niet Nawijn is de verliezer, maar - daar is ie weer - de 'oude' politiek. Het publieke debat gaat nauwelijks nog over de opvattingen van Nawijn over de doodstraf, maar des te meer over het 'politiek-correcte denken' van zijn tegenstanders die een debat zouden willen verbieden over een opvatting die bij veertig procent van de bevolking leeft. 'Nog steeds mag in Nederland niet gezegd worden wat het politieke establishment onwelgevallig is', aldus een veelzeggende brief twee dagen geleden [op de opiniepagina van de NRC]. En zo zijn we volledig terug bij de dagen na de moord op Fortuyn toen dezelfde klacht klonk.
Het toont aan dat de vertrouwensbreuk tussen de oude politiek en een niet onaanzienlijk deel van de bevolking nog steeds levensgroot aanwezig is. Den Haag is synoniem geworden voor de mond snoeren. Als dat een breedgedragen gevoelen is, moet dit datzelfde Den Haag wel tot nadenken stemmen.
De vraag is natuurlijk of het in het geval Nawijn anders had gekund. Nee dus, en daar zit dan ook direct het probleem. De Tweede Kamer, maar ook minister-president Balkenende hadden de uitlatingen van Nawijn onmogelijk zo maar kunnen laten passeren. Een minister die trouw heeft beloofd aan de Grondwet heeft wat uit te leggen als hij zich tegen een grondwetsartikel keert. Een minister die de eenheid van het regeringsbeleid in het geding brengt heeft eveneens wat uit te leggen. En ten slotte heeft een minister, nota bene gehuisvest in het departement van Justitie, die zich bemoeit met lopende rechtszaken (Volkert van der G. en de verdachte van de moord op René Steegmans uit Venlo kwamen volgens hem beiden in aanmerking voor de doodstraf) ook wat uit te leggen.
Dat heeft niets te maken met het verbieden van een debat, maar alles met het ophelderen van de vraag in welke hoedanigheid Nawijn zijn uitlatingen had gedaan. Nawijn als minister kon deze uitspraken niet doen. Ook dat kan in het kader van de 'ik-zeg-wat-ik-denk-doctrine' wel weer worden afgedaan als 'procedureel geneuzel', maar zaken als eenheid van regeringsbeleid dan wel trias politica vormen wel essentiële onderdelen van de rechtsstaat.
Nawijn heeft het volste recht er expliciete opvattingen over de doodstraf op na te houden, alleen niet als minister. Dát was de kern van het debat van afgelopen dinsdag. Als Nawijn duidelijk had gemaakt als lijsttrekker van de LPF van mening te zijn dat de doodstraf moest worden ingevoerd was er niets aan de hand geweest. Alleen Nawijn kon ook dat niet zeggen, omdat zijn eigen partij die mening niet deelde. Zodoende kwam er een derde hoedanigheid bij: Nawijn die had gesproken als persoon waarmee hij een geheel nieuwe, maar voor het overige niet te hanteren variant van politieke schizofrenie introduceerde.
Maar in de pressurecooker van snelle opvattingen die tegenwoordig voor publieke meningsvorming doorgaat is voor nuances zoals wie in welke hoedanigheid spreekt geen plaats. Zodoende bevinden degenen die nog enigszins aan staatsrechtelijke mores willen blijven vasthouden zich bij voorbaat op achterstand. Dat is wel gebleken uit de reacties op het Nawijn-debat. Het idee dat over bepaalde zaken niet mag worden gesproken, overheerst. Dit hardnekkige wantrouwen zou de 'oude' politiek pas echt zorgen moeten baren. Louter klagen over het gewijzigde politieke klimaat heeft weinig zin; het klimaat is er.
Wie in zijn standpunten gelooft, durft de confrontatie met andersdenkenden aan te gaan. Op dit punt hebben de critici van Nawijn het er deze week in het Tweede-Kamerdebat vreselijk bij laten zitten. Wat bijvoorbeeld te denken van minister Donner van Justitie die in een kraakhelder en vlijmscherp betoog aangaf waarom hij tegen de doodstraf was. Maar hij begon deze uiteenzetting met de mededeling een debat hierover 'niet wenselijk' te achten, vanwege de achtergrond dat vrijwel permanent veertig procent van de bevolking van mening is dat de doodstraf moet worden ingevoerd. De volksovertuiging kan geen criterium zijn voor wat recht of onrecht is, zo haalde Donner zijn verre voorganger Modderman uit 1880 aan. Hij heeft gelijk, maar wie een dergelijk standpunt huldigt moet niet bang zijn voor datzelfde volk. Hoezo, geen debat omdat zoveel mensen voor invoering van de doodstraf zijn? Ga juist een debat voeren om te zorgen dat die veertig procent wordt teruggebracht tot een lager percentage.
Donners eigen verhaal was een prachtige opmaat voor een dergelijk debat. Angst om slapende honden wakker te maken is het ergste dat politici kan overkomen. dat verwijt kan ook de Tweede Kamer gemaakt worden die zo massaal over Nawijn heenviel. Het was duidelijk dat minister Nawijn na zijn chaotische verdediging (of wat daarvoor door moest gaan) geen greintje vertrouwen meer bezat van de Tweede Kamer. In zo'n geval resteert, geheel in stijl, alleen nog maar de politieke doodstraf: een motie van wantrouwen. Een motie die uitbleef omdat - om de woorden van PvdA-fractievoorzitter Bos te citeren - de Tweede Kamer geen behoefte had aan het kweken van martelaren. Wat een collectief gebrek aan geloof in eigen overtuigingskracht. Politici die zo bang zijn voor hun politieke tegenstander verdienen het eigenlijk niet om zelf in de politiek werkzaam te zijn.

[NRC, 22 11 02]


Polter, 6:17 p.m. | permalink |Voor de Liefhebbers

Bieren van de wereld, onder de microscoop


Polter, 2:05 p.m. | permalink |

22.11.02 


Emile Ratelband als lijsttrekker !

Het kán nu echt niet veel gekker meer worden in Nederland.......


Dil, 9:05 a.m. | permalink |

21.11.02 


Bah

Chemische oorlogsvoering anders.Polter, 11:08 p.m. | permalink |Bodypainting
Met dank aan R.


Dil, 6:40 p.m. | permalink |

20.11.02 


HeropendPolter, 2:43 p.m. | permalink |PrestigePolter, 2:25 p.m. | permalink |Spreekt voor zichPolter, 10:57 a.m. | permalink |

19.11.02 


Is er leven na wijn?Dil, 6:10 p.m. | permalink |Oorzaak en Gevolg

De oorzaak:Het gevolg:Polter, 9:24 a.m. | permalink |

18.11.02 


AapmensPolter, 10:45 p.m. | permalink |ApenlandPolter, 11:22 a.m. | permalink |Geparkeerd

geparkeerd


Dil, 10:29 a.m. | permalink |

16.11.02 


Bronnengebruik

Een van de vaste discussiepunten in de geschiedschrijving van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, gaat over de vraag vanaf wanneer de Nederlandse regering in ballingschap, en dus koningin Wilhelmina, op de hoogte was van het systematisch uitroeien van de Nederlandse joden.
In de Vrij Nederland van deze week staat een interview met Cees Fasseur, de biograaf van Wilhelmina. Een stukje daaruit:

[Fasseur:] Ik kan mij niet voorstellen dat Wilhelmina in de vroege oorlogsjaren méér heeft geweten dan Churchill, die niets wist tot de zomer van 1944. Ik ga hierbij af op het gezag van Martin Gilbert, de biograaf van Churchill.
[Interviewer:] Je werd in 'de Volkskrant' aangevallen door historicus Paul Koedijk. Aan de hand van een citaat uit het dagboek van Van Lidt de Jeude, minister van oorlog in Londen, probeerde hij aan te tonen dat Wilhelmina al in 1943 op de hoogte was van de vernietigingskampen.
[Fasseur:] Koedijk heeft kennelijk niet eens mijn boek gelezen, anders had hij kunnen zien dat zijn 'onthullende' citaat er in staat. Het gaat om een lezing die Van Lidt de Jeude houdt over moordpartijen in Polen op 'joden, zwakzinnigen en anderen'. Kenmerkend is dat hij geen verband legt met het lot van de Nederlandse joden. Er was een vaag besef dat er gruwelijke dingen gebeurden in Oost-Europa. Men wist dat de Duitsers in hun ogen ongewenste elementen liquideerden, wist op een gegeven moment zelfs dat daarbij soms gebruik werd gemaakt van primitieve installaties met koolmonoxide. Maar berichten over stelselmatige, sadistische liquidatie hebben Engeland pas veel later bereikt.

Een van mijn collega's is bezig met het voorbereiden van de overdracht van het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Londen, gepland voor voorjaar 2003. Gisteren schoof hij me een kopietje van een krantenknipsel onder mijn neus. Het is afkomstig uit de Canadian Jewish Weekly van 19 augustus 1943 en luidt aldus:

Will Avenge Brutal Murder of Jews
Dutch Government in Exile Promises

New York, Aug.11. - The Nazi murder and wholesale expulsion of Dutch Jews from Holland will be avenged, the Netherlands News, organ of the Dutch government-in-exile states in commenting on the Nazi announcement that 'the Jewish problem in Holland has been solved' and that the several thousand jews remaining are in concentration camps, awaiting final deportation.
'The Netherlands, which presented humanity with many great lawgivers and has ever led the work in religious and racial tolerance, cannot breathe freely and take up its place among the leading democratic nations before it has obtained the full measure of justice for the murder of these innocent and defenseless citizens,' the article says.
'The wholesale murder of the Jewish Netherlanders is to us a heinous crime - worse in its horrifying barbarism than the destruction of Warsaw, or the razing of Lidice,' it declares. 'While those towns were annihilated in wild fury and with paranoiac vandalism, the destruction of Holland's Jews has been a coolly calculated business, a cat-and-mouse game, atrociously drawn out over months and years.
'One hundred and eighty thousand Netherlands citizens - loyal and respected burghers, thrifty and useful to their motherland - have been murdered in a large number of ways, resembling each other only in that they are unspeakable. It is of no interest to us whether among these victims of Hitlerian madness there were Jews, half-Jews or adherents to any other creed. All we know is that the wanton slaughter of Rotterdam has now been repeated many times over. All we will remember is that such abominable mass murder must be avenged.'

Nu heb ik nog geen honderd procent zekerheid over de datering van het krantenknipsel, maar het artikel in het Netherlands News, een officieel orgaan van de Nederlandse regering in ballingschap, is wel gevonden: in de uitgave van 11 tot 25 juni 1943 staan de in het hierbovenstaande artikel aangehaalde quotes.
Fasseur baseert zich op een secundaire bron, niet op een primaire. Dat wordt naar mijn zin veel te veel gedaan, niet alleen in het historisch veld maar ook in "de media". Maar ja, 't zal wel door mijn beroep komen.Polter, 5:25 p.m. | permalink |

15.11.02 


Vervanging

Couw vertrekt morgen voor een weekje naar Valencia. Congresje doen. Ik neem aan dat de heren Dil en Polter wel uitvechten wie de vervanging verzorgt.


couw, 4:59 p.m. | permalink |Mickey Mouse op de muur in Malta

Bij reatauratie werkzaamheden aan de kerk van het Oostenrijkse Malta in het Kärtner Bezirk Spital and der Dau werd een verbluffende wandschildering blootgelegd. Het geval met de grote oren maakt deel uit van een 700 jaar oud fresco dat de heilige Christophorus verbeeldt.


Mickey op de muur


couw, 12:53 p.m. | permalink |Hele goeie film

Ik had hem al eens gezien, maar nu na vijf jaar in Duitsland te hebben gewoond en toch iets van het "Deutsche" te hebben opgepikt, was de impact even groot en zo niet groter dan toen. Gisteravond was Judgment at Nuremberg op de televisie (en nog wel zonder vervelende reclame onderbrekingen). Deze film is waarlijk een meesterwerk. De ontzettend grote acteurs en actrices spelen hun uiterst interessante rollen ontzettend goed waarbij elke overtuiging -- hoe verkeerd ook in de ogen van het publiek -- zeer geloofwaardig overkomt. Net als bij alle andere courtroom films gaat het over het recht. Over goed en kwaad. Het historische gegeven noopt echter tot een diepere analyse. Want mag de ene rechtsopvatting de andere veroordelen? Wat is het karakter van het recht in een democratie?
In de film worden 4 voormalige rechters uit nazi Duitsland aangeklaagd. De wereld is niet echt geinteresseerd meer in de Nürnberger processen. De grote vissen zijn allemaal al veroordeeld en er wordt dan ook een onbetekenende provinciale amerikaanse rechter aangesteld die het proces moet leiden. De wereld wil vooruit, er staat een nieuwe vijand uit het oosten op de stoep. Een van de aangeklaagde rechters brengt dit punt in zijn slotwoord naar voren: hij verdedigt door te duiden op de politieke oportuniteit als onderdeel van de rechtspraak. Zoals hij oportuun met de nazi's heeft geheuld, zo kan ook de zittende rechter uit oportuniteitsoverwegingen de aangeklaagden vrijspreken. De tweede aangeklaagde rechter beroept zich op de volkse waarheid die het recht doordringt. Omdat in nazi tijd de heren rechters niets deden dan de wil van het volk -- of eerder, het volkse -- uitvoeren, kan de zittende rechter de heren niet veroordelen. De derde aangeklaagde steunt op emotie. Hoe kan men hem en de anderen veroordelen, zij die niet wisten van welke machinerie zij onderdeel uitmaakten. De vierde is een complex geval. Evenals de zittende rechter vereent hij alle rechtsopvattingen aanwezig in de rechtzaal. De openbare aanklager is een soldaat. Hij heeft al veel van de nazi processen gevoerd en was erbij toen Dachau werd bevrijd. En dat tekent zijn stijl. Ook de aanklager zet op emotie, op een aangeboren recht dat elk mens doordringt. Daarbij gaat hij voorbij aan culturele verschillen, die er natuurlijk wel degelijk zijn, de tweede aangeklaagde beroept zich er zelfs op. Als overwinnaar is de aanklager niet vies van politiek oportunisme. De verdediger bouwt op logica. Voor hem is het recht vooral logisch. Dat dat vervreemdende en ongewenste gevolgen kan en zelfs moet hebben, wordt pas tijdens het proces duidelijk. Het sterke punt van de verdediging is dat de veroordeling van rechters die tot een democratisch systeem behoren, automatisch de veroordeling van de hele bevolking betekent. De zittende rechter heeft evenals de vierde aangeklaagde een complexere rechtsopvatting.
Als de vierde aangeklaagde de jonge verdediger het woord ontneemt omdat deze door aanwending van zijn logica in een nazi idioom verstrikt raakt, maakt deze oude rechter duidelijk dat hij zichzelf als schuldig ziet. Maar het is een genuanceerde bekentenis waarin duidelijk wordt dat de nazi rechtspraak wel degelijk deel uitmaakte van een cultureel ideaal. De aangeklaagde bekent zich schuldig aan ge(mis)bruik van het recht in dienst van de politiek. In hoeverre dat in dienst van de democratie is blijft daarbij vanzelfsprekend onduidelijk, zoals altijd wanneer de grenzen tussen rechtgevende en rechtsprekende macht vervagen. Zijn persoonlijke overtuigingen en overwegingen (lees: emoties) deden ook nog een duit in het rechterlijke zakje. De logica spon het web dat al deze elementen bij elkaar hield. Zijn bekentenis is hierdoor niet gemakkelijk te vatten, maar hij voelt zich uiteindelijk als individueel mens schuldig.
De zittende rechter toont zich van hetzelfde slag en kampt met dezelfde vragen over hoeveel van welk ingredient de ideale rechtspraak vormt. Er is politieke druk om de rechters vrij te spreken, Duitsland is immers een waardevolle partner tegen het opkomende rode gevaar. Er zijn persoonlijke, emotionele elementen, gegeven door zijn kennismaking met Duitsland en de Duitsers. En natuurlijk is de provinciaal gevoelig voor cultureel ingegeven verschillen en resulterende vooroordelen, die hij -- in zijn voordeel -- tracht te doorgronden. Uiteindelijk is zijn oordeel logisch rationeel: Hij veroordeelt de aangeklaage rechters. Daarbij steunt hij zwaar op het recht van het individu, waar de verdediging nu juist het maatschappelijke element van de rechtspraak naar voren heeft gebracht. Uiteindelijk is het dit verschil in rechtsopvatting dat de oordelen bezegelt.
De film is uiterst moedig in de openheid waarmee ze de rechtspraak doorgrond. Wie de commentaren bij de film in de Internet Movie Database leest, merkt dat dat nochthans tot weinigen schijnt doorgedrongen. De laatste woordenwisselingen tussen de beide rechters, aangeklaagde en rechtsprekende, wordt geciteerd:
"we never knew it would go so far." Haywood [de zittende rechter] simply responds, "Herr Janning [de aangeklaagde rechter], it went that far the first time you convicted a man you knew was innocent."
Dit brengt de essentie van het verschil tussen de beide zeer gelijke rechters bondig naar voren. Voor de aangeklaagde staat de rechtspraak vooral in dienst van de maatschappij terwijl de zittende rechter van mening is dat het recht vooral dient om het individu te beschermen. Beide opvattingen zijn waardevol. De merikanen schiepen met hun verontachtzaming en veroordeling van de duitse rechtsopvatting een precedent dat tot in de huidige tijd zijn sporen nalaat.


couw, 11:45 a.m. | permalink |Deep Throat

I know Bin Laden and, though I did not meet him after 11 September, I got to understand him over the years. But writing about him is now one of the most difficult journalistic tasks on earth. You have to say what you know. You have to say what you think must be true. You have to ask why he made this tape. The story moves deeper into questions. Why? What for? Why now? It requires a new, harsh way of writing to tell the truth, the use of brackets and colons.Polter, 10:07 a.m. | permalink |

14.11.02 


Bush-junta

Gore Vidal is America’s most controversial writer and a ferocious, often isolated, critic of the Bush administration. Here, against a backdrop of spreading unease about America’s response to the events of 11 September 2001 and their aftermath, we publish Vidal’s remarkable personal polemic urging a shocking new interpretation of who was to blame.

Vidal schreef een geweldig stuk, een echte eye-opener. Je moet er even voor gaan zitten, maar het is het lezen meer dan waard.

[en Mark Fiore had het ook al door]Polter, 10:15 p.m. | permalink |You Are a Suspect

by WILLIAM SAFIRE

WASHINGTON — If the Homeland Security Act is not amended before passage, here is what will happen to you:
Every purchase you make with a credit card, every magazine subscription you buy and medical prescription you fill, every Web site you visit and e-mail you send or receive, every academic grade you receive, every bank deposit you make, every trip you book and every event you attend — all these transactions and communications will go into what the Defense Department describes as "a virtual, centralized grand database."
To this computerized dossier on your private life from commercial sources, add every piece of information that government has about you — passport application, driver's license and bridge toll records, judicial and divorce records, complaints from nosy neighbors to the F.B.I., your lifetime paper trail plus the latest hidden camera surveillance — and you have the supersnoop's dream: a "Total Information Awareness" about every U.S. citizen.
This is not some far-out Orwellian scenario. It is what will happen to your personal freedom in the next few weeks if John Poindexter gets the unprecedented power he seeks.
Remember Poindexter? Brilliant man, first in his class at the Naval Academy, later earned a doctorate in physics, rose to national security adviser under President Ronald Reagan. He had this brilliant idea of secretly selling missiles to Iran to pay ransom for hostages, and with the illicit proceeds to illegally support contras in Nicaragua.
A jury convicted Poindexter in 1990 on five felony counts of misleading Congress and making false statements, but an appeals court overturned the verdict because Congress had given him immunity for his testimony. He famously asserted, "The buck stops here," arguing that the White House staff, and not the president, was responsible for fateful decisions that might prove embarrassing.
This ring-knocking master of deceit is back again with a plan even more scandalous than Iran-contra. He heads the "Information Awareness Office" in the otherwise excellent Defense Advanced Research Projects Agency, which spawned the Internet and stealth aircraft technology. Poindexter is now realizing his 20-year dream: getting the "data-mining" power to snoop on every public and private act of every American.
Even the hastily passed U.S.A. Patriot Act, which widened the scope of the Foreign Intelligence Surveillance Act and weakened 15 privacy laws, raised requirements for the government to report secret eavesdropping to Congress and the courts. But Poindexter's assault on individual privacy rides roughshod over such oversight.
He is determined to break down the wall between commercial snooping and secret government intrusion. The disgraced admiral dismisses such necessary differentiation as bureaucratic "stovepiping." And he has been given a $200 million budget to create computer dossiers on 300 million Americans.
When George W. Bush was running for president, he stood foursquare in defense of each person's medical, financial and communications privacy. But Poindexter, whose contempt for the restraints of oversight drew the Reagan administration into its most serious blunder, is still operating on the presumption that on such a sweeping theft of privacy rights, the buck ends with him and not with the president.
This time, however, he has been seizing power in the open. In the past week John Markoff of The Times, followed by Robert O'Harrow of The Washington Post, have revealed the extent of Poindexter's operation, but editorialists have not grasped its undermining of the Freedom of Information Act.
Political awareness can overcome "Total Information Awareness," the combined force of commercial and government snooping. In a similar overreach, Attorney General Ashcroft tried his Terrorism Information and Prevention System (TIPS), but public outrage at the use of gossips and postal workers as snoops caused the House to shoot it down. The Senate should now do the same to this other exploitation of fear.
The Latin motto over Poindexter"s new Pentagon office reads "Scientia Est Potentia" — "knowledge is power." Exactly: the government's infinite knowledge about you is its power over you. "We're just as concerned as the next person with protecting privacy," this brilliant mind blandly assured The Post. A jury found he spoke falsely before.
Prettig te weten dat ook politiek rechts georienteerde commentatoren als Safire het teken aan de wand zien.

couw, 7:44 p.m. | permalink |Woon-werkverkeer

Een paar keer per week moet ik van Utrecht naar Almere, waar ik een part-time onderwijsbaan heb. Vroeger stond ik op de Stichtse brug in de file. Sinds een aantal jaren is de brug verbreed en nu rijd ik in één ruk door naar school. De brug ligt erg hoog en geeft je een mooi uitzicht over de Randmeren. Rond deze tijd van het jaar ben ik daar precies bij zonsopgang. Een enkele keer verlang ik nog wel eens naar de tijd dat ik op de brug slechts heel langzaam vooruit kwam en alle tijd had om om me heen te kijken. Zoals vanmorgen........

zonsopgang boven de Randmeren
Dil, 12:31 a.m. | permalink |

13.11.02 


Plaatjes

Sinds Jip een Coolpix 4500 heeft, maakt hij mooie plaat na mooie plaat:

    


Polter, 10:47 p.m. | permalink |Voor Dil

foto: Wim de Bie


Polter, 9:00 p.m. | permalink |Fietsbellen

Op weg van het centraal station naar huis viel het me opeens op. Overal om me heen zag ik het. Een lichte neiging van het hoofd naar rechts, de linker elleboog ietsje lager dan de rechter, een trage traptred. Of een tergend langzame, licht slingerende gang over het fietspad, het hoofd strak naar beneden geknikt.

                  

Bijna de helft van de fietsers doet er aan: bellen en sms-en vanaf de fiets. En de rest van het verkeer? Die bestaat eenvoudigweg niet.
Tijd voor een verbod, dunkt me.Polter, 7:05 p.m. | permalink |

12.11.02 


Great War Art

     

Hier meer


Polter, 1:34 p.m. | permalink |Groen fascisme

Nu de eerste wereldoorlog weer achter ons ligt -- hoewel deze onvergetelijk zal en moet blijven -- zou couw de blik van de trouwe DriePinter lezers op de tweede wereldoorlog en dan met name op de Nazi ideologie willen richten. Wat veel mensen niet weten is dat de 'Bruinen' erg 'groen' waren. Een groot deel van hun populariteit en overtuigingen zijn terug te voeren op de Duitsche verbondenheid met De Natuur. Opbouwend op de a-politieke stromingen onder de bevolking die anti-urbanistisch en mystiek georienteerd waren (zoals Die Wandervögel), wist de NSDAP grote delen van de bevolking te mobiliseren. Kernstuk is daarbij dat de a-politische houding -- het ligt niet aan de politiek en de sociale structuren, maar aan de instelling van het individu dat het zo rot gaat -- een autoritaire Führung in de hand werkte.
Peter Staudenmaier en Janet Biehl hebben er een aanzienlijk werkje over geschreven, waarin alle vroege Duitsche natuurbeschermers van naam nog eens de revue passeren en er niet ongehavend vanaf komen. Hoewel uit 1995, is het boekje altijd nog actueel in deze tijd van anti-globalisering die ook aan de rechter kant van het politieke spectrum in vruchtbare aarde valt. Ook mag de linkse activist zich afvragen of zijn overtuigingen wel zo eervol zijn.
Hieronder een passage uit het boek, dat hier in zijn geheel te lezen is. Er worden harde feiten over de groenheid van de bruinen gepresenteerd.
Even in the midst of war, Nazi leaders maintained their commitment to ecological ideals which were, for them, an essential element of racial rejuvenation. In December 1942, Himmler released a decree "On the Treatment of the Land in the Eastern Territories," referring to the newly annexed portions of Poland. It read in part:
The peasant of our racial stock has always carefully endeavored to increase the natural powers of the soil, plants, and animals, and to preserve the balance of the whole of nature. For him, respect for divine creation is the measure of all culture. If, therefore, the new Lebensräume (living spaces) are to become a homeland for our settlers, the planned arrangement of the landscape to keep it close to nature is a decisive prerequisite. It is one of the bases for fortifying the German Volk.
This passage recapitulates almost all of the tropes comprised by classical ecofascist ideology: Lebensraum, Heimat, the agrarian mystique, the health of the Volk, closeness to and respect for nature (explicitly constructed as the standard against which society is to be judged), maintaining nature's precarious balance, and the earthy powers of the soil and its creatures. Such motifs were anything but personal idiosyncracies on the part of Hitler, Himmler, or Rosenberg; even Göring -- who was, along with Goebbels, the member of the Nazi inner circle least hospitable to ecological ideas -- appeared at times to be a committed conservationist. These sympathies were also hardly restricted to the upper echelons of the party. A study of the membership rolls of several mainstream Weimar era Naturschutz (nature protection) organizations revealed that by 1939, fully 60 percent of these conservationists had joined the NSDAP (compared to about 10 percent of adult men and 25 percent of teachers and lawyers). Clearly the affinities between environmentalism and National Socialism ran deep.


couw, 11:04 a.m. | permalink |

11.11.02 


11 11 11 11Polter, 7:16 p.m. | permalink |Zig Zag

Laatst leende een leerlinge mijn digitale camera. Ze was bezig aan een opdracht voor het vak Beeldende Vormgeving. Ze had als thema gekozen "Een lastig portret". Dit moest via fotografie gevisualiseerd worden. Hiertoe wilde ze eerst een behoorlijk aantal foto's maken van mensen in beweging; waar dus lastig een portret van te maken viel.
Eén van die foto's zie je hieronder links. Ik vind hem prachtig, echt een "lucky shot". Met name viel ik op de compositie, dat mooie spel van diagonalen.....
schoolplein Max Klinger
Het deed me meteen denken aan een mooie ets van Max Klinger (rechts, aanklikken voor vergroting), die ik in de kunstgeschiedenislessen ook wel eens tevoorschijn haal.
Het mooie van de foto vind ik dat het spel van schuine lijnen volkomen toevallig tot stand komt. Bij Klinger is het allemaal erg bedacht en geconstrueerd. In de foto is het spontaan ontstaan. Een erg goede 'bijwerking' is het feit dat het hoofd van de fietser afgesneden is en de personen op de achtergrond niet te herkennen zijn. Dat legt de nadruk nog eens extra op de richting van de fietser en de andere personages aan de ene kant en de slagschaduwen en schuine lijn van het schoolplein aan de andere kant.


Dil, 3:17 p.m. | permalink |

9.11.02 


Veiligheid


"Heinsbroek bekritiseert beveiliging door overheid".

Uit veiligheidsoverwegingen is deze link beveiligd............

Update:
Zoals onze overheid niet beveiligt, zo is de beveiliging van deze link ook opgeheven....


Dil, 12:21 p.m. | permalink |CatchyNawijn: "Zou zo'n haartransplantatie ook wat voor mij zijn?"

Verzin een passend onderschrift ;-)


Polter, 11:52 a.m. | permalink |

Polter, 11:45 a.m. | permalink |

8.11.02 


Voorspelling

Om het democratisch gehalte alhier te verhogen heeft vanaf nu elke deelnemer Administrator-rechten. Het huidige template heb ik opgeslagen; het staat u vrij het te kopiëren en er een betere versie van te maken (sloop er dan wel even tijdelijk de nedstatcode uit).
Voorspelling: een versie die er in Netscape, Opera en IE hetzelfde uitziet, is onmogelijk.Polter, 10:40 p.m. | permalink |Template

Ben druk met het template - misschien ziet 't er nog even wat vreemd uit. Ga straks verder.
Begrip AUB.Polter, 4:56 p.m. | permalink |Slaat er maar eens goed op!

Eindelijk....

Kritiek Raad voor Cultuur

'Archief kiest te sterk voor publiekstaak'

De Raad voor Cultuur is bezorgd over de nieuwe koers van het Nationaal Archief. Te veel aandacht voor publieksbereik dreigt ten koste te gaan van de kerntaken, waarschuwt de Raad.

Het Nationaal Archief, de opvolger van het Algemeen Rijksarchief, profileert zich als 'nationaal geheugen'. In het beleidsplan voor de komende vier jaar legt het archief sterk de nadruk op vergroting van het publieksbereik. De Raad voor Cultuur vindt dat die echter geen dominante rol mag spelen in het collectiebeleid. Zo legt het Archief de nadruk op vier thema's waarvan men verwacht dat er veel belangstelling voor is: politieke geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw, het koloniale - en handelsverleden, de bevolking van Nederland en het landschap van Nederland. De Raad vindt die keuze voorbarig, er is geen marktonderzoek naar gedaan. Uit het advies: ,,Dit is kwalijk omdat niet alleen publieksgerichte initiatieven maar ook prioritering en keuzes ten aanzien van behoud en acquisitie aan deze thema's worden opgehangen.''

Het Nationaal Archief is in juni 2002 opgericht, als opvolger van het toen 200 jaar bestaande Algemeen Rijksarchief. In de missie staat dat men archieven van de rijksoverheid en particulieren beheert om het publiek te informeren over de geschiedenis van Nederland en om de cultuurbeleving te stimuleren. Voormalig staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) vroeg de Raad om een advies over de plannen van het archief.

Volgens de Raad dient het Archief garant te staan voor de uitvoering van vier taken: beheren en beschikbaar stellen van archieven van de rijksoverheid; aanschaffen, beheren en beschikbaar stellen van particuliere archieven; onderhouden van contacten met het internationale archiefwezen met het accent op de oud-koloniën; fungeren als vraagbaak voor het publiek.

In algemene zin mist de Raad ,,een duidelijke prioriteitsstelling'' bij de hoge ambities van het Nationaal Archief. Met het huidige budget zijn die ambites niet te realiseren, vreest de Raad. Op de nu verschenen beleidsverkenning moet volgens de Raad een beleidsplan volgen waarin de haalbaarheid van de nieuwe doelstellingen worden uitgewerkt.

[NRC, 08-11-2002]


Polter, 4:23 p.m. | permalink |One Liner

Er schijnt bij DriePinter behoefte te bestaan aan One Liners. En die kunnen wij best zelf verzinnen zo werd gemompeld. Nou bij deze dan. Couw gooit al zijn dichterlijke talent te grabbel en gaat in op de actualiteit.

De Euro heeft schuld,
wat een goedkope smoes

En omdat er zoveel actualiteit is, nog een:

Minister ondermijnt Defensie.
Boem!

Ik wist wel dat het oubollig uit zou pakken. Waarvoor betaalt de NRC die kakkerlak eigenlijk? Voor de glimlach van anderhalve dwaas die in de 19e eeuw van de gestijfde kragen is blijven steken? Ik heb dat spul van de razende bol eens bekeken en als ik twee keer slap geglimlacht heb bij dertig / veertig "grapjes" dan is het veel. Weg met die onzin. Zonde van het papier: hiervoor worden bomen omgezaagd, het is godsgeklaagd! Vertel me nu nog alleen dat er ook boekjes bestaan die de beste spreuken bundelen en ik weet wat ik in ieder geval NIET als Sinterklaas geschenk ga kopen.
Dil heeft gelijk: Het bestaat écht!


couw, 1:26 p.m. | permalink |Nieuw[?]

[Misschien] Nieuw in de rechter kolom: de razende bol: elke dag een nieuwe one-liner van Pim Vermaat.

Update

De Razende Bol

Door zowel Couw als Dil wordt ik erop gewezen dat ik afspraken schend. Daar hebben ze helemaal gelijk in: onachtzaamheid van mijn kant. Mijn excuses.
Opnieuw: Heren, wilt u bijgaand plaatje (link zit erin) in de rechterbalk? De tekst wisselt elke dag. De schrijver, Pim Vermaat, was jaren lang verantwoordelijk voor de wereldbolletjes en - later - de krekels van de NRC.
Leek me wel een aardig ideetje :-)Polter, 10:02 a.m. | permalink |Plee-figuur

hangt er al meer dan een jaar

Ook mijn toilet blijft actueel


Polter, 9:45 a.m. | permalink |

7.11.02 


Symbool ipv Normaal

Het Duitsche Volk als symbool
een artikel van C. K. Williams


couw, 4:55 p.m. | permalink |Uitnodiging

uitnodiging


Op het gevaar af dat ik nu iedereen over me heen krijg wegens spammen, waag ik het er maar op.

Graag nodig ik jullie uit voor onze komende expositie.
Opening: vrijdag 15 november 2002, 20.00-22.00 uur
Openingstijden: zaterdag 16 en zondag 17 november van 13.00-18.00 uur.

Atelier Tij, Merelstraat 20, Utrecht (ingang Draaiweg)

Deelnemende kunstenaars: Hank Kruidhof, Ellen Menschaar, Monique Faas, Tonny Kleinherenbrink, Vera Pouw, Arie van de Pol, Ronald Hillemans, Jan Hendrik Borst, Hans Dillesse, Basher Abas, Baldin Ahmad, Hans van Barneveld en gasten.


Dil, 11:39 a.m. | permalink |Afgang

De afgang is een feit.... En ik weet ook niet of we er zo rouwig om moeten zijn. Komt er nu eidenlijk weer rust in de tent? (ik denk het niet, eigenlijk)


Dil, 11:21 a.m. | permalink |Ierland 6

Iers licht
Great Blasket Island, Dingle Peninsula

Een foto die eigenlijk geen commentaar nodig heeft. Je komt in Ierland de meest schitterende lichtsituaties tegen. Van Joseph W.Turner werd gezegd dat hij schilderde met 'gekleurde stoom'. Wel, ik heb veel gedacht: "Joseph jongen, je had eens hier in Ierland moeten rondkijken. Dat zou echt wat voor jou geweest zijn".


Dil, 11:12 a.m. | permalink |

6.11.02 
Polter, 7:14 p.m. | permalink |Toast

Now please bear with me, because I'm still buzzing a little from that case and a half of BucklerTM non-alcoholic brewskies I shotgunned while celebrating our phenomenal smackdown of that lousy Jackass Party last night. It goes to show you - PRAYER WORKS - and if Jesus loves you - you can't lose! But man, if he hates you - you're a registered Democrat!

Complete text of president Bush's champagne victory toast to the Grand Old Party midterm elections morning-after celebration breakfastPolter, 6:41 p.m. | permalink |Krant

Na de monsterlijke verkiezingsuitslag in Merika (de Merikanen kozen vóór oorlog en vrij wapenbezit) opent de NRC met de kop "George Bush eindelijk gekozen".
Ik blijf blij met de krant die met kop en schouders boven de rest uitsteekt.Polter, 6:30 p.m. | permalink |Meer dan normaal

In een brief aan de tweede kamer legt minister Donner (CDA) van justitie uit dat burgers die te maken krijgen met geweld best terug mogen meppen. Donner schrijft:
In de praktijk betrachten zowel politiemensen als officieren van justitie een zekere coulance richting burgers die het initiatief hebben genomen tot een aanhouding. Het is begrijpelijk dat bij een schermutseling of een enerverende achtervolging degene die de aanhouding verricht meer fysieke dwang gebruikt dan in normale omstandigheden.
Wat mij nu interesseert -- en ik denk dat iedereen het wel wil weten -- wat zijn eigenlijk 'normale omstandigheden' ? Ik denk dat het verstandig is als daarover nog eens een balletje wordt opgeworpen en meneer Donner om uitleg van deze moeilijk te interpreteren passage gevraagd wordt.
Want wat het ook moge betekenen, de uitleg behoort niet aan de man met de pet en de media te worden overgelaten. Wat dat betreft eindigt Donner zijn brief zeer verstandig met volgende opmerking:
[...] de strafrechtelijke beoordeling van strafbare feiten is voorbehouden aan de onafhankelijke rechter en [dient niet] te verlopen via de media in een publiek debat.
Heb je het gehoord, Prins?


couw, 3:29 p.m. | permalink |O ja, nog iets (3)

Met al het gedoe rond De Prins is eenieder alweer bijna vergeten dat het voordat deze beste man zijn mond opendeed ook al een zootje was op Noordeinde en in de andere koninklijke woonstedes, waarop bij DriePinter meermaals gewezen werd (hier, hier, hier en hier). Ter afronding van het theaterstuk stuurt de koninklijke Übertaart nu een brief aan alle landgenoten om "oprechte dank [te] betuigen aan allen die hun medeleven hebben betoond met het overlijden van Prins Claus."
Dat was natuurlijk iedereen allang weer vergeten, dat die beste man overleden was. En dat nog zo jong, afschuwelijk gewoon. Heel Nederland was allang weer tot de orde van de dag overgegaan. Je moet per slot van rekening gewoon centjes verdienen. Want ook als de prins dood is moet er brood op de plank. Koninklijke dankbetuigingen waren al te lezen en te horen geweest. Iedereen dacht dat daarmee de kous af was en bereidde zich naarstig voor op de komende verkiezingen. En nu begint Trix weer over haar gestorven man, het zit haar nogal hoog zo lijkt het. Want
"Hoewel de hofrouw officieel tot en met de uitvaart op 15 oktober duurde, heeft de koninklijke familie tot op heden alle tijd voor zichzelf genomen. Prins Willem-Alexander neemt vanaf 14 november weer openbare verplichtingen op zich; de koningin doet dat vanaf 21 november."
Dat duurt dus nog twee hele weken voordat Trix weer aan het werk gaat. Dat zijn alles bij elkaar meer dan VIJF weken die Trix verstek laat gaan bovenop de officiele rouwperiode van 9 dagen. Als dat zomaar kan, als een dame van het formaat van Trix, met een in de boeken zo belangrijke opdracht zomaar 7 weken verlof kan nemen, terwijl rondom de hele natie in elkaar stort, dan wordt het werkelijk hoog tijd over een republiek na te denken. Als eenieder het zomaar neemt dat Trix een maand na het gebeuren haar volk eindelijk weer eens toespreekt (alweer per brief overigens, dat lijkt ook een nieuwe modegril in de communcatie tussen volk en vorstin) en er dan alleen maar een standaardbriefje met dankbetuigingen uit de pen van haar tekstschrijver komt, als ze er als toetje bijvertelt dat het nog wel een poosje kan duren voordat ze er weer tegenaan kan en zich daar niemand over opwindt, als het niet eens in haar opkomt de toch niet geheel onbelangrijke politieke gebeurtenissen die tijdens haar afwezigheid het nieuws beheersten te becommentarieren, dan wordt het hoog tijd over het Nederlandse volk en haar vertegenwoordiging na te denken.
Zijn er nog mensen met principes in de Nederlandse politiek? Mensen die het aandurven hun mond open te doen en er eens iets van te zeggen? Of heeft iedereen tegenwoordig de broek vol als het er om gaat on-populaire beslissingen te nemen, op feiten gebasseerde standpunten in te nemen die tegen de gevoelens van de basis, van de man op de straat, indruisen?
Is dit de ware erfenis van Pim Fortuyn?


couw, 12:23 p.m. | permalink |

5.11.02 


Architectuur

World Trade Center, Rotterdam
World Trade Center, Rotterdam

Speciaal voor Staalin. Omdat-ie zo van architectuur houdt. Het is het World Trade Center in Rotterdam, waar ik toevallig gisteren moest zijn.
Dit vind ik nou mooi. Dat strakke, eerlijke en open karakter. Veel glas, lekker luchtig en toch voldoende massa. Ik ben gek op spiegeleffecten. Ik hou van goede kitsch.....


Dil, 9:32 p.m. | permalink |Lange reis

Bill Evans - From the 70's (Fantasy 1983)Er is bij Driepinter al vaker geschreven over ouwe dingen en de verhalen die deze vertellen. Tweede hands LPs vertellen ook vaak mooie dingen. Zo heeft polter ooit eens een plaat gekocht waar een liefdesbrief in de hoes gestoken zat en mijn Uncle Meat is vroeger van Frans Dekker geweest en die heeft zijn adres op de binnenhoes geschreven (evenals mijn Lumpy Gravy overigens). Vanmiddag was ik weer eens op platenjacht (of wat daar voor door mag gaan) en daarbij stuitte ik op een plaat van Bill Evans: From the Seventies. Het gaat hier om een eerste amerikaanse persing (1983) op het (blauwe) Fantasy label (F-9630). Op het label van de A-kant staat een stempel waarop te lezen is:
U.S. Army Library
Leighton Barracks
Wuerzburg
APO 09801
Deze plaat heeft dus een hele reis gemaakt vanuit de Fantasy fabriek in het verre Berkeley, California naar de militaire basis in Würzburg. De bibliotheek zal als zo vele ander bibliotheken in de jaren negentig haar LP collectie de deur uit hebben gedaan en als vervanging CDs aangeschaft hebben. Gelukkig zijn de Duitse Merikanen niet al te vlijtig geweest met nummers schrijven en stickers plakken. Buiten de stempel is er niets dat aan een vorig leven in de bakken van een bibliotheek herinnert. Al met al een leuke vondst die gelukkig niet alleen als ersatz-haardvuur voor gezellige winteravonden goed genoeg is. Buiten een paar bewijsjes dat er in ieder geval ooit iemand naar deze plaat geluisterd heeft, is het vinyl in pico-bello staat.


couw, 5:08 p.m. | permalink |

Polter, 12:43 p.m. | permalink |

4.11.02 


Ierland 5

Brandon Bay


Eén van de mooiste plekjes van mijn reis. Op de Conorpass met een ongelofelijk uitzicht over Brandon Bay. Vanwege het seizoen een panorama in de meest fantastische kleuren. Allerlei variaties van geel, oker, blauw groen en paars. Kleurcombinaties waar menig stoffenontwerper zich niet aan zou durven wagen. De natuur heerst.......!


Dil, 1:21 a.m. | permalink |

3.11.02 


Industrieel erfgoed


Naar aanleiding van een posting van Staalin moest ik ineens denken aan de voormalige Van Nelle fabriek in Rotterdam. Een prachtig gebouw dat gelukkig in stand wordt gehouden. Bij het zoeken naar afbeeldingen ervan kwam ik bij toeval ook deze foto tegen:

Tricotfabriek, Winterswijk


Een prachtige plaat, vind ik zelf, een moderne versie van de header van De Klopgeest. Het is de voormalige Tricotfabriek te Winterswijk.
Hebben ze de Van Nelle fabriek gerestaureerd, eigenlijk vind ik deze tricotfabriek het mooist in deze staat. "Niks meer aan doen", zou ik zo zeggen.....


Dil, 11:57 p.m. | permalink |

2.11.02 


Slijmbal

Opklikken naar groot formaat
Aen de hooch mogende edele heeren
Staten Generael.

Geeft ootmoedelijc te kennen Jacob Sijbrantssen
Moll, burger tot Hoorn, hoe dat hij suppliant in dese
sijne jonge domme jaren door seker quaet geselschap
opgerockent ende misleyt sijnde, hem jegens Godt ende
de hooch-overicheijt nu eenige maenden in 't faict
van zeerooverije onbedachtelijk heeft verloopen, waer-
over hij suppliant grootelicx berou ende leetwesen
heeft; ende nu, door Godes genade, tot gesonder sinnen
ende verstandt gecomen sijnde, heeft hem 't voorschreven geselschap
ontruct 't selvige geabandonnert ende verlaten. Alles
met volcomen hope ende vast vertouwen op uwer
hoochmogende edele goedertierentheyt tot de welcke
hij hem tegenwoordelic went. Versouckende ootmoedelijc
pardon ende abolitie van 't voorschreven abuys, misdaet ende forfaict
ende tot dyen eynde apostille op desen bij de welcke
hem gegundt ende gegeven sij sauf conduit ende vrijgeley
ten eynde hij suppliant versekert vrij ende
onbevreest wederom in sijn vaderlandt mach keeren, hem
tieren ende geneeren sulcx als een borger met eeren ende
getrou ondersaet betaemt. Mits welcken hij suppliant
nieuwe occasie ende oorsake sal hebben Godt
Almachtich gestadelijc te bidden voor den welstandt
van den lande ende voorspoet uwer hoochmogende edele
regieringe etcetera.

[
NA 1.01.04, inv.nr. 7476: Lias Requesten, 1611]Polter, 12:14 a.m. | permalink |

1.11.02 


Het is weer bal bij Reet's Fotofuckfriday


Polter, 4:45 p.m. | permalink |We blijven op de kleintjes letten

De kit maakt reclameIn Merika hebben ze het allemaal allang opgelost. Waar wij ons hier nog zorgen moeten maken over de veiligheid van de Ahold cassières omdat er nog steeds niet genoeg blauw op straat (b)lijkt rond te lopen, laat de politie zich aan de andere zijde van de zoute Nijl door het bedrijfsleven sponsoren. Een goed idee vinden de bazen. Niet alleen rijdt er een Dr. Pepper beetle met hun naam door de straten, de inzittenden houden die straten nog veilig ook. En al het gespuis dat het op hun winkels had voorzien kan naar de cassières nog slechts fluiten. Dat er misschien ook nadelen aan een dergelijke infiltratie van the corporate interest in de staatsorganen zouden kunnen kleven schijnt vooralsnog niet te storen. "Zolang ze maar betalen," lijkt het devies. Misschien een ideetje voor onze nieuwe minister van klabakkenzaken. Laat Ahold de wouten sponsoren. Want nu krijgt Ahold weliswaar een mooie gratis reklame voor de rechtsgetrouwheid van hun medewerkers, met een heuse prins op een wit paard die met een getrokken sabel der gerechtigheid voorop rijdt, bij de eerstbeste verijdelde overval waarbij een Shell medewerker een sigarettendief doodslaat is iedereen het alweer vergeten. Dan kun je beter met loeiende sirene bij de betroffen Shell pomp voorrijden en van die taart ook nog een puntje meesnoepen. Ook voor de prins is het misschien een goed idee zijn centjes hier aan te leggen. Dan hoeft hij niet voor elk wissewasje de krant te bellen maar kan hij door de bank en het hele jaar door laten weten wat zijn idee van een rechtstaat is. Pliesie wagens met zijn tronie op de deur, een hollandsche leeuw op de motorkap en door Maxima gesponsorde vlammen op de spatborden. Als dat geen indruk maakt.


couw, 4:10 p.m. | permalink |

     DRIEPINTER     

DriemanslogUitgangspunten

1. Dit log gaat niet noodzakelijkerwijs over bier en/of melk
2. Elke logger post wanneer het hem uitkomt
3. Noch op het aantal posts, noch op het tijdstip van posten is een beperking van kracht
4. Niemand grijpt in in andermans postings
5. Algemene normen van fatsoen en betamelijkheid (onderling te bepalen onder het genot van enige alcoholische versnaperingen) worden in acht genomen

LINKSDilPolterLinkgeest


ARCHIEF

 
Top Weblog Commenting by HaloScan.com