Driepinter. Driemanslog.
30.8.03 


Voor de fotoliefhebbers


Dil, 12:52 p.m. | permalink |Dil draait ook

Geen jazz, dit keer, hoewel-ie daar graag naar mag luisteren. Deze keer is Dil weer 'into' opera. Een nieuwe opname van een hem volkomen onbekende Duitse componist: Joseph Schuster (1748-1812). Het libretto is echter van de beroemde Metastasio, die libretti heeft geschreven voor talloze componisten, van Caldara tot Mozart.

Joseph Schuster: 

Demofoonte

De opera heet 'Demofoonte' en gaat over de gelijknamige koning in wiens rijk door een orakelspreuk elk jaar een jonge maagd moet worden geofferd. Zijn eigen dochter heeft de koning het land uitgestuurd opdat zij aan die vreselijke vloek kan ontsnappen. Verder gaat het over liefdes en verliefden die weer verliefd worden op anderen. Wraakgevoelens veroorzaken jaloezie en lijken. Heerlijk, alle ingrediënten van een goede opera.....
Nu zijn de verhaaltjes van opera's meestal niet de belangrijkste bestanddelen die het tot een goede opera maken. Eerst en vooral is daar de muziek en natuurlijk de uitvoerenden. Wel, dat is allemaal dik in orde en het verbaasde me dan ook dat deze Schuster niet bekender is. Niet bij mij, want ik ben alleen liefhebber, geen kenner, maar zelfs mijn winkelverkoper, die altijd alles weet van klassieke muziek, kende deze Schuster ook nog niet. Ook voor hem is dit een verrassende uitgave. Ik ben er zeer mee in mijn nopjes en ben dit weekend dan ook moeilijk het huis uit te krijgen....


Dil, 12:39 p.m. | permalink |Googlism

Googlism for CouwDil, 12:08 p.m. | permalink |

29.8.03 


Plaatjes draaien

Couw heeft nu een platenklem en dan moeten er natuurlijk platen gedraaid worden. Gisteren was het weer een klein feestje bij couw thuis. Hier een overzichtje:
- Mel Brown - Big Foot Country Girl. Onlangs bij dmmds&d2ehpz gekocht. Deze quadrophonische LP op het Impulse! label werd in 1973 geperst, zat toen maar liefst 30 jaar in de krimpfoelie totdat couw hem daaruit bevrijdde. Blij toe. Want: lekkere plaat! Meneer Brown is er eentje van de blues. Het druipt ervan af. En dat is best bijzonder want fusion en andere electronische muk, daarvan vind je ook het nodige. Ondanks alle electronica, ondanks alle fuzz (hellyeah!), wah-wah en wokketsjikk, ondanks een accordion (sic!) weet meneer Brown een boel persoonlijkheid in de plaat te leggen. Zijn gitaarspel is fantastisch. Jammer genoeg niet op CD verkrijgbaar (dwz totdat couw zijn eigen AAAD fabriekje begint).
- Herbie Hancock - Head Hunters. Beetje aan de bias (anti-skate) en de down-force zitten pielen. Deze muziek ken ik behoorlijk goed van CD en de LP liet een veel te bonzige bas horen naar mijn smaak. Een klein beetje bijstellen en ook een goedkoop platenspelertje toont dat er veel meer in vinyl zit dan menigeen wil toegeven. Het stereo beeld is stukken beter en de bass lekker droog en zuiver. O ja, fantastische plaat (vond ook de vrouw), maar dat wisten jullie natuurlijk allemaal al, toch?
- Lonnie Liston Smith - Expansions. Het blijft een rare plaat. Smith zoekt een weg door de toenmalige jungle van jazz, rock, embryonale disco, soul, pop en fusion. In elk geval heeft hij een verdraaid leuke plaat gemaakt.
- Wes Montgomery - Boss Guitar. Lekkere plaat met orgel-drums-gitaar trio. Het wordt al een beetje rustiger in huize couw...
- Jim Raney - Momentum. Wederom een gitarist die de trein bestuurd en de trein raast er wederom rustig maar uiterst doelgericht vandoor. Naast Raney speelt Richard Davis bas en Alan Davidson drums. Lekker relaxed moet ook de vrouw gedacht hebben want die ging bij kant B naar bed.
Nu couw de tent voor zich alleen heeft en nog lang niet moe is gaat hij maar eens lekker uitpakken.
- Lionel Hampton - Star Dust. Een live opname uit 1947. Het titelstuk bestaat uit een aaneenrijging van meer dan briljante solo's. Willie Smith bijt het spits meer dan waardig af op alto. Charlie Shavers volgt op trompet die af en toen de eenzame Mexicaan op de stadsmuur speelt. Dan Corky Corcoran op tenor met een solo die van Lucky Thompson had kunnen zijn (brrrrrrrrrrrrrrrrrr). Vervolgens Slam Stewart op bas; Slam speelt arco en neuriet over de gespeelde basviool mee, hetgeen zijn ongewoon melodieuze basspel onderstreept. Tommy Todd volgt met een lekkere lichte piano solo, al snel afgewisseld door Barney Kessel op gitaar met een korte maar leuke solo. Dan barst Lionel himself los (op de deurbellen). Die heeft niet één leuk idee, die heeft niet twee leuke ideeen of misschien vier, nee die heeft ontzaglijk veel fantastische ideeen. Hampton verkent het hele terrein en houdt ook niet op. Een lied is herschapen. Ook de platenbazen moeten van Hampton's spel onder de indruk zijn geweest want hoewel hij op de overige drie nummers niet meespeelt werd op de hoes zijn naam toch het grootst geschreven. Die overige drie nummers zijn trouwens ook niet niks. Vooral Corky Corcoran, mij verder onbekend, imponeert. Hoewel hij op The Man I Love meer een Webster dan een Thompson spel speelt. Slam doet zijn truukje abermaals met groots effect en succes.
- George Gershwin - Rhapsody in Blue gevolgd door American in Paris, beide onderdeel van een 3LP Anthology die couw onlangs kocht. Als afsluiter omdat couw toch ook al een beetje moe wordt. De Rhapsody is in een majestueuze opname uit 1944, Oscar Levant speelt piano met het Philadelphia Orchestra. Op American, eveneens in 1944 opgenomen, speelt het Philharmonic Symphony Orchestra of New York. Jagersmuziek, arme konijntjes.


couw, 3:10 p.m. | permalink |

28.8.03 


TipMidas Dekkers' keuze uit de Fotocollectie Nederland


Polter, 9:22 a.m. | permalink |

27.8.03 


Schotland (5)

Mijn dank is groot aan Couw voor zoveel lovende woorden over mijn werk uit Schotland. De prent die zijn vrouw en hij hebben uitgezocht is een gezicht op Rannoch Moor. De Moor (woeste grond, heide) van Rannoch is een gebied dat, speciaal met mistig weer, een beangstigend woeste indruk maakt. Bij mooi weer is het een streek van helder blinkende watertjes en meren met door bomen beklede eilandjes en zandige strandjes. Daartussen uitgesterkte vlaktes van harde grassen en heide op een dikke veenlaag (Couw is in zijn nopjes...) die, op zijn beurt, weer rust op graniet. Het gebied is zo'n dertig vierkante kilometer groot. Door de veenlaag is het de grootste spons van Schotland. Talloze riviertjes beginnen hier aan hun reis naar de Atlantische Oceaan in het westen en de Noordzee in het oosten. Verspreid liggen duizenden enorme rotsblokken die losgeslagen zijn van de heuvels door een reusachtige glaciale beweging oostwaarts in de IJstijd van zo'n 20.000 jaar geleden.


Klik voor vergroting

Samen met het beroemde Glen Coe, even verderop, is dit de streek die al vroeg in de filmgeschiedenis is ontdekt als geschikt decor in talloze films. Al in 1935 neemt Alfred Hitchcock hier enkele scenes van The 39 Steps op. Dit is ook de streek waar opnames plaats vonden voor de film Monty Python and the Holy Grail uit 1975. Een recente succesvolle film, die hier enkele opnames kende, is Trainspotting (1996). Afgelopen voorjaar hebben er opnames plaats gevonden van de volgende Harry Potter: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, die in 2004 uit moet komen.
Ook Crinan, waarvan in mijn vorige post (Schotland 4) sprake was, heeft een beroemde film als decor gediend. Het zijn de boot- en helikopterjacht uit From Russia with Love (1963).
Zo zie je maar, Couw heeft een kunstwerk met diepgang uitgekozen...


Dil, 8:58 p.m. | permalink |

26.8.03 


Dil's Kado

Ter gelegenheid van ons huwelijk kregen we van Dil een fantastisch cadeau. Hij zou enige tijd na onze trouwerij een tijdlang in Schotland een werkvakantie houden en wij mochten na zijn terugkomst een van zijn werken uitzoeken en meenemen. Voor aan de muur.
Dat wij juist vorige week in Nederland waren kwam dus erg goed uit. Eens te meer omdat Dil zijn werken nog niet aan het grote publiek had getoond en ter verkoop had aangeboden. De keus was daarmee groot en moeilijk. Want lieve lezertjes, even tussendoor: wat Dil zo op het doek (in dit geval papier) kletst is geen kattepis!
We hebben een 50-tal werken aanschouwd, voornamelijk krijttekeningen, in de eerste doorgang zonder veel gepraat. Bij de tweede doorgang kregen we de opdracht te roepen als een werk ons beviel opdat het met andere favorieten opzij kon worden gelegd voor de uiteindelijke laatste ronde. Let op lieve lezertjes: dit was geen gemakkelijke opgave! Ook al waren een paar werken "off-limit", omdat Dil daarvoor al een al dan niet bekende koper op het oog had.
Een tiental werken lag even later op de grond. Ze werden stuk voor stuk vakkundig met een stukje karton "ingelijst" om ons aldus een indruk van het uiteindelijke resultaat aan onze Duitse muur te geven. Een van de uitverkoren werken hing echter al aan de muur, mooi simpel lijstje erom; tegenover de ander werken die op de grond in hun provisorische passe-partout enorm oneerlijk in het voordeel, ook omdat veel van Dil's werk beter van een afstandje bekeken kan worden. Simpel als wij zij hebben wij natuurlijk voor dat werk gekozen. Ik troost mij met de gedachte dat Dil het ook de moeite van het (vroege) inlijsten waard vond.
Ingelijst zijn ze weldra allemaal, de nieuwe werken van Dil. Dan heerst namelijk het open atelier in Utrecht en dan kan iedereen zijn laatste werken van een afstandje komen bekijken. De lieve lezertjes zullen door Dil persoonlijk nog wel uitgenodigd worden, maar couw kan hen alvast zeggen dat het de moeite meer dan waard zal zijn. Als de een of andere lezer nog lege plekken aan de muur heeft of plakaten waar zij/hij al lang op uitgekeken is...
couw & vrouw zijn ontzettend blij met hun aanwinst. De ideale plek hebben zij nog niet gevonden. De woning wordt op het moment verheringericht en dat zijn altijd onzekere tijden. Hoe het ook zij, het hangt aan de muur en doet zijn werk: bij daglicht is het een open en vriendelijk landschap, 's avonds bij een peertje werken de kontrasten feller en dreigender. Bij dimlicht worden de wolken nog majestueuzer dan de bergen zelf. Dil heeft ons ook verteld en zelfs op de kaart getoond waar precies in Schotland hij de prent gemaakt heeft. Omdat het een meer dan zomaar gezellige avond was, ben ik dat natuurlijk weer vergeten.


couw, 10:48 a.m. | permalink |

25.8.03 


Genuine plastic

klik voor uitleg


Polter, 1:23 p.m. | permalink |

23.8.03 


Schotland (4)

Clydepuffers

Het Crinan canal loopt van Lochgilphead naar Crinan en vormt de scheiding tussen Argyll en Knapdale. Het werd aangelegd tussen 1793 en 1801 en is zo'n 15 km lang. Het bespaarde schepen een tocht van 150 km om Kintyre heen van Loch Fyne naar de Atlantische oceaan. De belangrijkste schepen waren voornamelijk bevoorradingsschepen, de zgn "Clydepuffers". Stoombootjes die droog konden vallen, zoals onze platbodems op de Wadden. Op die manier konden de goederen, vooral whisky (!) en zout, makkelijk in- en uitgeladen worden.
Het kanaal heeft 15 sluizen die ook tegenwoordig nog voornamelijk met de hand worden bediend. De passage duurt ongeveer een dag.
Tegenwoordig wordt het kanaal vooral door plezierbootjes bevaren. Dat recreatief gebruik begon rond 1900 toen de bewoners van Crinan en Argyll vaartochtjes op het kanaal gingen maken. Terplekke hoorde ik echter dat er plannen zijn om de Clydepuffer weer in gebruik te nemen.
Op de foto zie je in het haventje van Crinan zo'n typische Clydepuffer, een mooie naam voor een stoomscheepje, nietwaar...?

een 'Clydepuffer'Dil, 6:25 p.m. | permalink |

22.8.03 


Vrij knuppelen!Scroll ook even door dit.

[via]


Polter, 4:50 p.m. | permalink |Wiens brood men eet...

Kok nu akkoord met 'zelfverrijking'

'Exhibitionistische zelfverrijking'. De doorgaans ingetogen PvdA-premier Wim Kok was in 1997 ongebruikelijk hard in zijn oordeel over topbestuurders uit het bedrijfsleven die vele honderdduizenden guldens per jaar verdienden aan opties, bonussen en salarissen.

Hoe anders is het commentaar van ING-commissaris Kok anno 2003. Kok en zijn collega-toezichthouders gingen deze week akkoord met een zeer stevige salarisverhoging van de top van de bankverzekeraar. ,,Het is vrij simpel. Er bestaat een grote achterstand op gebied van loon bij het bestuur. Dat heeft een onderzoek keurig in kaart gebracht. We hebben daarbij echt niet naar de salarissen van Amerikaanse concurrenten gekeken. Lonen zijn een concurrentiefactor. Het zou niet goed zijn als het management wegloopt wegens een te laag salaris. Je vist in dezelfde visvijver.''

Kok en zijn collega-toezichthouders namen eergisteren 'het principebesluit' dat de loonachterstand van de ING-top binnen drie jaar moet worden weggewerkt. Die zou zo'n 40 procent bedragen en er moest 60 procent bij om het topmanagement binnenboord te houden. Dat getal wil Kok niet in de mond nemen. ,,Het wegwerken van die achterstand is een uitgangspunt. Of dat 40 procent is, kan ik u niet zeggen. Dat zou ik moeten berekenen. Ik heb liever dat u dat navraagt bij ING zelf.''

Wat wel vaststaat is dat de ING-bestuurders dit jaar kunnen rekenen op een plus van 'minimaal' 15 procent. Daarmee komt topman Kist, die in 2002 een basissalaris van 708.000 euro ontving (exclusief opties en bonussen), op tenminste 814.000 euro. Collega Fred Hubbell, in 2002 goed voor 1,37 miljoen euro, kan dit jaar minimaal 205.000 euro extra tegemoet zien.

[bron: AD]


Polter, 10:11 a.m. | permalink |

21.8.03 


Creatief met...Polter, 7:48 p.m. | permalink |Tijd?

Ik heb wel een onderwerp om over te loggen, maar helemaal geen tijd om het allemaal goed uit te zoeken, laat staan er coherent over te schrijven. En om hier geen halve stukken te plaatsen, stel ik die post nog maar even uit. Geduld, lezer!

In de tussentijd kunt u fijn op bezoek bij de bloedige gravin die vandaag precies 389 jaar geleden overleed.Polter, 3:21 p.m. | permalink |Ik kan het niet laten...

Hoewel ik me ervan bewust ben dat ik te laat ben, excuses daarvoor, kan ik het niet laten. Jullie weten inmiddels dat ik erg gevoelig ben voor zonsondergangen. Maar wat ik tijdens mijn verblijf in Schotland op Islay tegenkwam tart alle beschrijvingen. Ik heb mijn mooiste zonsondergang in Ierland meegemaakt, boven Clew Bay. Een baai met honderden eilandjes, overblijfselen uit de ijstijd, waar ik een paar uur ademloos in de kouder wordende avondlucht heb staan vernikkelen om maar niets te missen van een van mijn mooiste ervaringen. Deze op Islay was van hetzelfde kaliber. Zoiets maak je maar één keer mee in je leven. Ik dus ten tweede male...
Toegegeven, ik kwam uit de pub, maar toen ik het strand naderde zag ik al dat het heel bijzonder zou gaan worden. Ik ben voor mijn tentje gaan zitten en heb de hele tijd ademloos, zoals in Ierland destijds, zitten genieten. Het enig dat ik naar enkele medekampeerders kon uitbrengen was mijn stellige overtuiging dat ik aan het dromen was. Uit het feit dat ik alles op foto heb kunnen vastleggen blijkt dat dat niet zo was. Maar zelfs dán geloof ik het nog steeds niet...

zonsondergang aan het strand van Kintra op Islay
klik voor vergrotingDil, 12:48 a.m. | permalink |

19.8.03 


Keerpunten in de Wereldgeschiedenis (12)
er is er een jarig...

19 augustus 2002De eerste post op Driepinter verschijnt.


Polter, 10:08 a.m. | permalink |

18.8.03 


Ontbraak

in de mail:

Geachte collega's,

Het bericht over de nieuwe functiebenaming, die in lijn is met de naamsverandering van het Algemeen Rijksarchief in Nationaal Archief en ook internationaal gangbaar is, moet voorlopig worden opgeschort. Bij het ministerie vindt men het kies dat hierover eerst de staatssecretaris wordt ingelicht. Tot nader bericht hierover dient u de oude titulatuur (directeur Nationaal Archief, cq. Algemeen Rijksarchivaris) te handhaven. Excuses voor het ongemak.Polter, 1:12 p.m. | permalink |

16.8.03 


Schotland (3)

Midges

Aan de baai van Ullapool is die avond de lucht veelbelovend. Al een paar maal stond ik op het punt een mooie zonsondergang te tekenen maar op een of andere manier was het er nog niet van gekomen. Nu had ik een produktieve dag achter de rug en ik was nog steeds 'in de mood', dus pakte ik mijn spullen en zette ze klaar.
Ik hoefde niet lang te wachten of de belofte werd ingelost; de wolken en het water kregen prachtige kleuren. Vol goede moed ging ik aan de slag.
Daar ik op de camping stond had ik al snel bekijks. Na zoveel jaar ervaring schrik ik daar niet meer van. Als ik geconcentreerd bezig ben merk ik de toeschouwers vaak niet eens meer op. Zo ook deze keer. Het duurde niet lang of ik was geconcentreerd en als een razende aan het werk. Ik moest ook wel snel te werk gaan, want de kleuren veranderden in een steeds hoger tempo.
Vreemd genoeg was ik me wél bewust van een Schot die met blote gekruiste armen en in korte broek aandachtig mijn verrichtingen volgde. Het stoorde me niet. Wat me wel stoorde waren de duizenden 'midges' (niet schrikken bij het aanklikken...), de Schotse muggetjes die hun opwachting maken als de wind gaat liggen. Dat was ook vanavond het geval. Ik werd volkomen opgevreten. Het razende tempo van mijn werken moet in mijn bewegingen te zien zijn geweest, maar werd ook en vooral veroorzaakt door het constante om mij heen slaan en over de onbedekte delen van mijn huid (vooral mijn gezicht en hoofd) wrijven. Dit alles om mijn muggenvriendjes te beletten mij als avondmaal te gebruiken.
Tijdens het maken van de tekening:

zonsondergang bij Ullapool

had de Schotse meneer, onberoerd door de muggen, staan toekijken. Ik kon het niet nalaten hem te vragen waarom híj geen last van die krengen had. Zijn antwoord was, met zo'n mooie Schotse rollende r, even droog als onbetaalbaar: "I just pretend they're not there".....


Dil, 12:05 a.m. | permalink |

14.8.03 


Braak

Ondergingen we vorig jaar al de naamswijziging van het aloude prachtig archaïsche "Algemeen Rijksarchief" naar het voor angelsaxischen zo veel begrijpelijker "Nationaal Archief", zojuist krijg ik te horen dat de verengelsing van het nederlandse historische erfgoed definitief is doorgezet. De hoge baas heet voortaan niet meer "Algemene Rijksarchivaris", maar "Nationaal Archivaris"...

Mag ik even een teiltje, er wil een Nationalarchivar naar buiten :-/Polter, 4:48 p.m. | permalink |Polter luistert

Pino Minafra - Sudori (1995)

Hou je van Naked City, Lounge Lizzards, Willem Breuker en/of Henry Threadgill? Dan moet je deze plaat horen! Het Pino Minafra Sud Ensemble bestaat uit een bende maffe Italianen die circusmuziek maken - jazz regelrecht uit het gesticht, om je zorgen bij te vergeten of lekker op door te werken.

een voorproefje
en meer voorproefjes (wel even naar beneden scrollen)

[met dank aan Couw voor de kopie]


Polter, 12:42 p.m. | permalink |

13.8.03 


Schotland (2)

Mijn doel in Schotland was niet zozeer om vakantie te houden, maar om er te werken, te schilderen. In vijf weken tijd heb ik geprobeerd mijn indrukken van het Schotse landschap in pastel vast te leggen. Het heeft geresulteerd in ruim vijftig pastels; een aardige oogst, mag ik zeggen. Bovendien heeft het werken in de natuur mij voldoende rust en ontspanning gegeven dat ik mijn verblijf tevens kan beschouwen als vakantie.
De pastelschilderijen worden volgende maand tijdens de Utrechtse Atelierroute tentoongesteld. Hier alvast een voorproefje. Ik hoop dat het naar meer smaakt. Jullie zijn in ieder geval welkom om mijn werk te komen bekijken tijdens de Utrechtse Atelierroute. Gedetailleerde informatie zal ik binnenkort verstrekken. Zet de datum alvast in jullie agenda: za. 20 en zo. 21 september a.s.


klik voor vergrotingDil, 12:17 p.m. | permalink |

12.8.03 


Vakaaaaaeeeentie

Couw en vrouw hebben vakantie en zijn nu in Nederland-vakantieland. Met alle verplichtingen en familie blijft er voor loggen weinig tijd. Dus laat het zweepje maar in het vet als couw onverhoopt mocht verzaken.
Vanavond gaan we gezellig met polter en Lx eten (polter schuldt ons nog een sorbet) en naar het concert van SFeQ. Dil brengen we later zijn laatste kind later deze week nog voorbij.


couw, 11:30 a.m. | permalink |

11.8.03 


Keerpunten in de Wereldgeschiedenis (11)

11 augustus 1984Aan het begin van een persconferentie, in de veronderstelling dat de microfoon uitstaat, warmt merikaans president Ronald Wilson Reagan zijn stem op met de volgende woorden:

"My fellow Americans, I'm pleased to tell you today that I've signed legislation that will outlaw Russia forever.
We begin bombing in five minutes."


meer Reagan-soundbites


Polter, 10:10 a.m. | permalink |

9.8.03 


Schotland

Eén van de meest opmerkelijke foto's die ik in Schotland maakte...

opmerkelijk
Klik op de foto voor een vergroting


Dil, 10:54 p.m. | permalink |

8.8.03 


Arnie!


Polter, 4:24 p.m. | permalink |couw's klein insectenboek

Op de eerste foto hieronder vind je een oude bekende. De collega's van Supa-Fly heb ik de afgelopen tijd ooit eens voor de lens gekregen. Ik ben altijd weer verrast wat je met zo'n klein klote-cameraatje allemaal kunt bereiken. De wesp onderaan zat gisteren rustig op het badkamerraam de pootjes een beetje langs elkaar te wrijven.

Supa FlySluipwesp
MotMug
WespWho ya messin' with?


couw, 12:32 p.m. | permalink |

7.8.03 


Gelooft U het?

Het is veel te warm om te slapen. Het lijkt hier tegenwoordig wel Corsica, al hoefde ik daar niet om zes uur op om naar mijn werk te gaan. Nou ja, in het depot is het tenminste gewoon 18 graden, en ik heb daar nog genoeg te doen.
Dan volgt nu de weersverwachting voor aanstaande vrijdag (volgens Meteoconsult):


36 graden in Utrecht? 37 graden in Midden- en Oost-Brabant? Ik geloof er niks van (en hoop dat ik daar gelijk in heb: zaterdag ga ik Lx helpen verhuizen. Ze bezit onder andere een piano...).

P.S.: helaas heeft ook het KNMI het over plaatselijk 36 graden...


Polter, 12:43 a.m. | permalink |

5.8.03 


De jeugd van tegenwoordig...

Dit weekend was couw getuige van een interessant tijdverdrijf aan een van de armen van de Havel in de stad Potsdam. Ik kan me eigenlijk niet meer zo goed herinneren wat wij vroeger zo deden op dagen waarop het kwik meer dan dertig graden aangaf. Met dure fietsen het water inrijden, dàt in ieder geval niet. Dat weet ik zeker.

klik voor vergrotingen


couw, 3:44 p.m. | permalink |

4.8.03 


Tropisch

Langzaamaan maak ik me op voor de hondsdagen die voor de deur staan. Was het het afgelopen weekend al aardig warm, het journaal voorspelt voor dinsdag t/m donderdag 31 graden gemiddeld, een temperatuur die in ons moerasklimaat niet echt prettig meer te noemen is. Ik ben blij dat ik moet werken: de hele dag in een depot van 18 graden verblijven, is verre te verkiezen boven die loommakende warmte.Polter, 12:11 p.m. | permalink |

2.8.03 


Naar whiskyland...

Dil ging niet naar Mongolie, maar naar Schotland. En daar zit-ie nog steeds. In de gezellige hoofdstad Edinburgh. Na vijftig pastelschilderijen in vier weken, even nog een weekje vakantie. Ik neem mijn Driepinterplicht volgende zaterdag weer op mij....
Nou ja, dit was er eigenlijk al weer eentje, nietwaar....;-)


Dil, 4:33 p.m. | permalink |

1.8.03 
Polter, 7:43 p.m. | permalink |Mis!

Voor een bezoeker ben ik tussen neus en lippen door al een paar dagen op zoek naar verslagen over het mislukte bombardement van 3 maart 1945 op het Haagse Bos. De Duitsers haden er een lanceerplaats van V2's ingericht, die uitgeschakeld diende te worden. Uit de inmiddels gevonden verslagen blijkt dat de RAF - tegen de afspraken met de nederlandse regering in - voor het bombarderen gebruik maakte van zogenaamde medium-bombers, die hun bommenlading van grote hoogte lieten vallen. Door dit te doen liep de bemanning minder risico door de Duitsers uit de lucht geschoten te worden, maar liet de precisie van het bombardement nog al eens te wensen over. Zo ook in dit geval: grote delen van het Bezuidenhout en het gehele Korte Voorhout werden in de as gelegd, terwijl de V2-insatallaties niet eens werden geraakt.
Navolgend de tekst van een van de rapporten die vanuit Nederland Engeland wisten te bereiken (inclusief een mooi voorbeeld van alternatief gebuik van huis Ten Bosch):

RAF Reconnaissance photos of the Haagse Bos during the war (met V2's op transport in de cirkel)

RAPPORT BETREFFENDE DE BOMBARDEMENTEN OP DEN HAAG

D.D. van het rapport strekt zich uit over de periode van half Februari tot en met 5 Maart, de datum waarop schrijver dezes Den Haag verliet.

Vanuit Den Haag worden regelmatig V2's afgeschoten op zeer verschillende plaatsen, in hoofdzaak vanuit de Wassenaarsche kant. Andere plaatsen waren:
  Kerkhoflaan (1x)
  Keitel (1 enkele week)
  Ockenburg (vrij lange periode)
  Te Werve bij Rijswijk.
De laatste tijd werden ze in hoofdzaak afgeschoten vanaf het buiten van den Heer Jochems en de belendende buitens, gelegen vlak ten NoordWesten van het viaduct over de straatweg Den Haag-Leiden.
Een opslagplaats der V2's is gevestigd in het overgebleven gedeelte van het "Haagsche Bosch", aan de kant van de Benoordenhoutscheweg. Van daar voert een smal spoor naar het paleis van H.M. de Koningin, het huis "Ten Bosch". In de stallen wordt daar iets aan de projectielen gedaan. Vervolgens worden zij per auto vervoerd naar de afschietplaatsen.
De benoodigde oxygeen en alcohol worden in tank-wagens gehaald meestal van het SS-spoor.
Het aantal afgeschoten V2's is niet groot. Maximaal 15 per dag, waarvan ruim genomen zeker 40 à 50% mislukken.

In de tweede helft van Februari kwamen typhoons Den Haag bombardeeren. De bommen werden vooral geworpen bij de startplaatsen te Wassenaar en in de omgeving van het huis "Ten Bosch".
De doelen werden niet getroffen, want het afschieten ging, zij het met enige vertraging, regelmatig door. Alleen één keer is er een onderbreking van anderhalve dag geweest, toen nl. de spoorverbindingen door bombardementen werden verbroken en dus de aanvoer van de benoodigde vloeistoffen niet meer mogelijk was.
Dit is naar ik meen ook het eenige doeltreffende middel om wat Den Haag betreft, het afschieten te stoppen. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor de spoorverbinding Utrecht-Den Haag, maar ook Leiden-Den Haag, en Rotterdam-Den Haag.
Dit missen van het doel bracht evenwel mede, dat de bommen schade aanrichtten. Er was een bom gevallen op de Mauritskade, die naar men denkt, bestemd was voor de gebouwen van de Sicherheitsdienst, hoek Javastraat-Nassaulaan. Een bom viel op het dak van de Eerste Kamer en bracht daar vernielingen aan. Wij dachten, dat deze bestemd was voor hotel "De Twee Steden". Daar is slechts een zeer onbelangrijke commando-post gevestigd.

Een zeer goed schot trof de Ortskommandantur en de daarnaast gelegen "Groote Club" op de Lange Voorhout.
De "Club", waarin Duitschers zaten, werd vernield, de Ortskommandantur werd volkomen vernietigd. Veel slachtoffers.
Verder een bom, die viel in de Spuistraat, tegenover de Cafetaria, thans gaarkeuken, waar een lange file stond te wachten.
In het Bezuidenhoutkwartier brachten ook enkele bommen schade aan menschen en huizen toe.

Op Zaterdag 3 Maart verschenen, naar schatting, 40 bommenwerpers te 9 uur v.m. boven Den Haag, die vermoedelijk het Haagsche Bosch, enz. wilden bombardeeren.
De squadrons zaten hoog en er was een krachtige N.W. grondwind. De uitgeworpen brand- en brisantbommen kwamen in het Bezuidenhoutkwartier terecht, welk kwartier thans vrijwel in zijn geheel onbewoonbaar is geworden. In dit kwartier woonden ongeveer 100.000 menschen, die dezelfde dag nog moesten evacueeren, daar de huizen voor zoover zij nog bestonden, onbewoonbaar waren door glasschade, scheuren, ingestorte plafonds, enz. Het grootste gedeelte van deze menschen is opgenomen door Voorburg.

In groote trekken is de schade als volgt:

In het algemeen zijn geheel vernietigd: (de huizen zijn ingestort of uitgebrand):
  1e helft van 1e Van den Boschstraat;
  de geheele Juliana van Stolberglaan;
  de Theresiastraat tot aan de Laan van N.Oost-Indië;
  1e gedeelte van de Laan van N.Oost-Indië tot aan de Juliana van Stolberglaan;
  de Adelheidsstraat;
  Verschillende van genoemde, mij onbekende, zijstraten van de Juliana van Stolberglaan.
Maar ook in het overige Bezuidenhoutkwartier is ontzaglijke schade ontstaan door branden en instortingen.
Een uitzondering vormt het meest N.W. gedeelte; nl. de Karel Reinierskade en het daaraan aansluitende deel van de Schenkkade, waar alleen ruitenschade is. Dit is ook het geval bij de dichtst aan het spoor gelegen straten: Charlotte de Bourbonstraat. Ik heb dit terrein op drie achtereenvolgende dagen bezocht, weet dus niet al de details.
Maandag woedde nog een enkele brand. Den Haag bezit vrijwel geen blusschingsmateriaal meer.

Het aantal gewonden is buitengewoon groot. Alle ziekenhuizen waren overvol. Het aantal dooden schatte men aanvankelijk op 1000-tallen, doch werd Maandag teruggebracht op 100-tallen.

De schade bleef echter niet beperkt tot het Bezuidenhoutkwartier, want er vielen ook bommen op de Korte Voorhout en omgeving. Hier is de schade:

de Prinsesse Schouwburg werd vernield, evenals de Industrieële Club en de Fransche Legatie. Bovendien het oudste huis van Den Haag, waarin de Krijgsschool gevestigd was, staande op het Smitswater.

Door de brand werden vernietigd de volgende plaatsen:
  Hotel "Paulez";
  Het Topografisch Instituut;
  Het huis van den Commissaris van de Koningin;
  Het Prov. Gouvernement;
  Het Paleis van Justitie;
  Het gebouw der Algemeene Nederlandsche Verzekeringsmaatschappij;
  De Katholieke Kerk aan de Prinsessegracht;
  Terwijl een bom viel achter het Bethlehem Ziekenhuis, hetwelk ontruimd werd.
  In totaal zijn 4 kerken vernietigd; nl. 3 Katholieke kerken, waarvan 2 in het Bezuidenhout en 1 Engelsche Kerk.
De schade is enorm en daarmee is een groot deel van Den Haag onbewoonbaar geworden, hetgeen niet te onderschatten is, omdat reeds een groot aantal woonwijken in verband met Duitsche verdedigingswerken werden afgebroken (omgeving Houtrust). Men is echter er in geslaagd de menschen op te nemen, hoewel de grens nu bereikt is.

Zondag 4 Maart overwogen de Duitschers om ook Den Haag te evacueeren, vermoedelijk ook wel omdat men dacht een goede buit te hebben. Maar dit plan werd tegengehouden door den N.S.B.-burgemeester W. en het Bureau Afvoer Burgerbevolking (overigens ook onder leiding van den zeer zwakken president, Directeur M.), onder het motief, dat de menschen reeds waren opgenomen en dus noodzaak ener evacuatie niet aanwezig was. Hoe dit dispuut is afgeloopen weet ik niet.

De stemming onder de burgerbevolking is sinds het bombardement zeer anti-Geallieerd geworden.
Men was reeds ten zeerste prikkelbaar door de schaarse voeding. Men kwam nu heelemaal in een noodtoestand en de verwijten richtten zich in de eerste plaats tegen de Geallieerden.
Ik herhaal dat de eenige afdoende wijze tot nu toe is gebleken, het afsnijden der spoorwegen, waarbij ik nog vergat op te noemen, de 2de spoorlijn vanuit Rotterdam, gaande vanaf het Hofplein aldaar via Pijnacker-Voorburg en Station Laan van N.Oost-Indië naar het H.S.

10 Maart 1945


De eerste reactie van de nederlandse regering, per telegram (gedateerd 3 maart 1945 - er staat helaas niet bij aan wie):


Please stop soonest that crazy pirate work about The Hague. If you think necessary bombing rocket targets is your sake but do not smash only houses again. Until now not single rocket target has been hit. Germany lays some hundred kilometers more East.

[NA 2.03.01 inv.nr. 5303]


Polter, 1:18 p.m. | permalink |Dear Mr Berlusconi,

I am writing to you to pose questions that I believe the public has a right to hear the answers to. As this can no longer occur through the Italian courts, such questions should be posed and answered in public.

On April 28th 2001, we published a cover story entitled “Why Silvio Berlusconi is unfit to lead Italy” and a four-page investigation “An Italian story”. We sent you a letter on April 11th 2001, containing 51 questions, that stated: “The Economist intends to publish shortly a feature on your business career and on the various investigations into you and your companies that have been carried out by the Italian magistracy during the last seven years”. You did not reply.

On May 2nd 2001, you filed a writ for defamation against The Economist in the Rome court. As you will know, this court has not yet ruled on your suit.

In light of the above, we are writing to you by way of open letter and challenge you to answer our further set of questions in a similar open, public fashion.


couw, 12:49 p.m. | permalink |

     DRIEPINTER     

DriemanslogUitgangspunten

1. Dit log gaat niet noodzakelijkerwijs over bier en/of melk
2. Elke logger post wanneer het hem uitkomt
3. Noch op het aantal posts, noch op het tijdstip van posten is een beperking van kracht
4. Niemand grijpt in in andermans postings
5. Algemene normen van fatsoen en betamelijkheid (onderling te bepalen onder het genot van enige alcoholische versnaperingen) worden in acht genomen

LINKSDilPolterLinkgeest


ARCHIEF

 
Top Weblog Commenting by HaloScan.com