Driepinter. Driemanslog.
30.6.03 


...

IrakDil, 11:47 a.m. | permalink |Voor Lx...

PotterDil, 11:32 a.m. | permalink |

26.6.03 


Mijn grootste fans....

Mijn grootste fans...
Soms komen fans van mijn werk uit onverwachte hoek...Dil, 12:21 p.m. | permalink |

23.6.03 


Vakantie

Jongens, ik ben pleite. Tot over een dikke drie weken.Polter, 12:54 p.m. | permalink |Waar werd oprechter trouw, dan tussen Couw en vrouw...

Couw trouwt...Dil, 9:47 a.m. | permalink |

18.6.03 


Got the messagePolter, 11:28 p.m. | permalink |Bloopers in de biologieles...

Het is wel heel toevallig dat Polters post over sollicitatiebrieven samenvalt met de uitgave van een alleraardigst boekje dat zojuist is verschenen. Het is geschreven door mijn collega biologie die 35 jaar lang de meest opmerkelijke antwoorden van leerlingen op proefwerkvragen heeft verzameld. Het boekje is daar een neerslag van en zeer vermakelijk om te lezen.
Enkele voorbeelden:

Een pees is een taaie niet losbandige spier.

Oudere mensen zijn met meer kalk afgezet...


Wat is het belang van planten voor de mens?
Voor de recreatie, want rusthuizen zijn in de bossen gebouwd.

Noem twee vogels met zwemvliezen.
Kikkers en vissen

Noem drie voorbeelden van amfibieen.
Een kikker, een pad en Erica Terpstra...

Vruchtwater is een soort airbag voor de baby.

Deze laatste is ook de titel van het boekje. Heb je er belangstelling voor? Het ISBN-nummer is: 90 73838, de prijs is EUR.7,50. Maar je kunt het beste een mailtje sturen naar de auteur.


Dil, 12:46 a.m. | permalink |

17.6.03 


Reces

Het zal wel rustig worden hier op Driepinter. Couw gaat zaterdag trouwen en de medepinters zijn van de partij om de vele vaten vitamientjes op te maken. Morgen arriveert de voorhoede van de gasten al en dat betekent dat couw vooreerst maar eens niet in de buurt van het internet komt. De meeste gasten vertrekken ook niet meteen en volgende week dinsdag is het dus nogmaals verzaken geslagen wat couw betreft. Polter zit dan inmiddels met getrainde benen op de fiets en op Corsica en ook zijn bijdrage zal eerder telepatisch blijven dan hier te lezen zijn. Couw vertrekt volgende week donderdag naar het Spreewald om daar de 28e alweer een bruiloft te vieren. Ditmaal de bruiloft van anderen. Het zal dus waarschijnlijk tot juli duren voordat de lezertjes weer iets van couw mogen vernemen. Ik wens jullie tot dan veel plezier en een rustige tijd.


couw, 4:16 p.m. | permalink |Oh ja

Ik heb vanochtend couwgaattrouwenenpolterdraait gedelete.Polter, 11:13 a.m. | permalink |Who da man?!Supa Fly


couw, 11:09 a.m. | permalink |Polter scheidt de bokken van de schapen

Achtendertig reacties zijn er binnen gekomen op de vacature Eerste Medewerker Gegevensbeheer, waarschijnlijk de laatste vacature voor een vaste baan die het Archief in deze tijd van bezuinigingen uitschrijft. Uit al die brieven moet ik de vijf meest geschikte sollicitatiebrieven selecteren. Mijn baas doet hetzelfde. Blijken we achteraf exact dezelfde brieven uitgekozen te hebben, en ook nog in dezelfde volgorde. Dat geeft reden tot vrolijkheid. Extra vrolijk word je van sommige zinsnedes van de niet geselecteerde kandidaten:

Het lijkt me erg leuk iets in de leiding gevende functies te doen gezien het feit dat ik daar goede capaciteiten voor heb.

Ik werk met veel mannen wat ik als prettig ervaar tot nog toe.

Ik heb niet echt veel wensen alleen het salaris moet toch wel minimaal 13 à 1400 euro netto bedragen.

Ik ben sinds 2 jaar in het bezit van een incomplete dwarslaesie en zit in een rolstoel. Dit is voor mij totaal geen belemmering.


Geef mij maar meer van dit soort lectuur ;-)Polter, 11:09 a.m. | permalink |

16.6.03 


13 Juli 1889, 21:08

Schetenwappers hebben uitgevonden dat meneer Van Goch zijn schilderij met de opgaande maan op bovenstaand tijdstip moet hebben geschilderd. Snelle jongen dus die Van Goch. Hoe het ook zij, echte fans kunnen volgende maand de dertiende (Van Goch's 150e verjaardag) naar Saint-Rémy-de-Provence reizen om dan de maan op precies dezelfde plek te zien opgaan. Nou mag de maan wel rondjes blijven draaien alsof er niks aan de hand is maar ik vrees dat er in de afgelopen 114 jaar heel wat veranderd is in dit landschap. En op het schilderij kun je ook al niet zien hoe het er in het echt uitzag.

couw, 5:52 p.m. | permalink |Vakantie

Zojuist een berichtje op de voice-mail: er is een poging tot inbraak in ons huis gedaan. Een blanke puberjongen liet zich niet afschrikken door het fop-hek in de steeg en koos een van de drie ramen aan de achterkant van het gebouw om open te breken. Gelukkig lag achter dat raam buurman R. nog in zijn bed, zodat de onverlaat de schrik van zijn leven kreeg en het hazenpad koos.
Lang leve de luie vakantievierders!Polter, 1:39 p.m. | permalink |

15.6.03 


Help me! Help me!The Fly


couw, 6:49 p.m. | permalink |

13.6.03 


Da's jammer

NYC-ASD houdt er mee op. Gelukkig blijft het archief nog een tijdje online, zodat je de kans hebt nog eens door de combinaties te bladeren.Polter, 4:45 p.m. | permalink |Heilige Geest

Hij kwam weliswaar een weekje te laat, maar hij was er desalnietemin! De Heilige Geest zweefde van de week boven de Nikolaikirche in Stralsund. Hij wilde natuurlijk stiekum even op de koffie komen maar ik heb Hem in mijn oplettendheid betrapt. Op de foto ziet U hoe Hij zojuist de kerk door de toren verlaten heeft en nog snel even een afscheidsrondje rond het weerhaantje draait. Waarschijnlijk had Hij het vorige week te druk. Hij moest immers beletten dat de discipelen van hun geloof zouden vallen en Zich overal tonen. Hier in Stralsund loopt dat allemaal niet zo'n vaart. De stad is immers net officieel uitgeroepen tot UNESCO erfgoed en na zo'n ongelooflijke gebeurtenis is die flauwekul van een Heilige Geest niet meer nodig om de goegemeente bij de les te houden. Toch is Hij maar even langsgewipt, want je weet maar nooit! Ik hoop dat het Hem hier bevallen is en dat Hij volgend jaar weer langs komt. Ik houd mijn camera bereid!


couw, 9:47 a.m. | permalink |

12.6.03 


Het gefluit opgenomen

Hier een zojuist gemaakte opname. Volgens mij is het een vroedmeesterpad (en een beetje bijgeluiden).Polter, 11:00 p.m. | permalink |Post

Post. Daar ontbreekt het hier een beetje aan. In ieder geval aan post van mijn hand. Ook Klopgeest staat een beetje stil de laatste tijd. En dat wordt binnenkort nog veel erger. Vrijdagochtend 20 juni vindt er een algehele leegloop van Driepinter plaats wegens couws huwelijk die zaterdag. Een van mijn tijdvreters - het bij elkaar harken van de muziek voor het bruiloftsfeest - is inmiddels zo goed als afgesloten. Er ligt hier voor me een stapel van 26 vers gebakken CD's. De komende week biedt nog enige mogelijkheid tot het completeren van de 487 nummers tellende lijst
Direct na het feest vertrekken Lx en ik naar Corsica om dat eiland op de fiets te bedwingen. Ik hoop dat de trainingskilometers hun vruchten zullen afwerpen. De camera gaat in ieder geval niet mee: die mag vakantie vieren bij de leverancier. Er zit namelijk een storende fout in de lichtgevoelige chip, zodat er bij opnames met een lange belichtingsduur een storende rode vlek en soms zelfs nog een groene pixel in het beeld verschijnen.
Tijdens de afgelopen trainingsrit door Limburg had ik mijn camera wel bij me, wat me in staat stelde een levensechte Turner vast te leggen.

zonsondergang in Vaals, afgelopen maadagavond


Polter, 10:13 p.m. | permalink |Het gefluit op de hielen...

Ik was al begonnen dit hele verhaal als reactie bij het stukje van Dil over het vreemde gefluit voor zijn huis te schrijven. Maar het werd zo ellenlang dat ik dacht dat het beter zou zijn er een eigen stukje van te maken.
De vroedmeesterpad maakt een geluid (klik) dat erg lijkt op dat van de dwergooruil (een nog veel zeldzamer beestje!) alleen is het zo dat de roep van de uil (klik) 1,2 sec duurt en die van de pad slechts 0,9 sec. En dan zul je zeggen, "poehaa, dat verschil hoort niemand!" Toch wel! 1,2 sec blijk lang genoeg om de bron (richting) van het geluid te identificeren, bij 0,9 lukt dat helemaal NIET. Het geluid hangt in de lucht en het is absoluut niet duidelijk of het van voor, achter, links, of rechts komt. 't is maar dat je het weet.
Een andere kandidaat is het porseleinhoen, ook zeldzaam en meer met een twiet-twiet geluid (klik). Deze jongen begint meestal midden in de nacht te klooien. Het lijkt me nochthans onwaarschijnlijk dat er meerdere van deze beestjes tussen die anderhalve rietstengel voor jullie huis hokken.
Ik denk dat het alleszins waarschijnlijk is dat het hier gewoon om een paar Boomklevers gaat die mekaar op de hielen zitten (klik). Maar misschien ook niet, dat is aan Dil om te beoordelen. Misschien moet je maar een opname maken vanacht.


couw, 9:31 a.m. | permalink |

11.6.03 


Schokkend....

Wandelen door een onverlichte steeg of een gure buurt. Gevaar loop je niet meer zolang je een speciale 'schokjas' aantrekt. Volgens The Sunday Telegraph komt er een nieuwe jas op de markt die grijpgrage mannen straft met 80.000 volt. Het kledingstuk, dat nog wordt uitgetest, ziet er heel onopvallend uit. Het is gemaakt van microvezels en waterdicht nylon, en gevoerd met rubber om de draagster te beschermen tegen het schokeffect. De jas heeft een winkelwaarde van zo'n 900 euro.

Bron: Nu.nl


Dil, 9:44 p.m. | permalink |Gefluit in het donker......

Toen ik maandagavond terugkwam uit Duitsland (daarover een andere keer meer...) hing ik uit het open raam van de koele avondlucht te genieten.
Aan de overkant van de vrij smalle straat waar ik woon, staan geen huizen. Er loopt een stroompje, de Minstroom genaamd, van de Singel (de oude stadsgracht van Utrecht) naar, ik meen, de Kromme Rijn. De oeverbegroeing is weelderig. Er staat schuin aan de overzijde een oude monumentale boerderij en vanuit mijn raam kijk ik uit over een rustig volkstuinencomplex, dat vroeger, toen het gebied nog veel groter was, bekend stond als de 'groentenschuur' van Utrecht. Aan de oevers van de Minstroom staan hoge oude bomen. Al met al prijs ik me gelukkig met zo'n fantastisch uitzicht midden in de stad.
De overvloedige vegetatie trekt allerlei dieren aan. Zo hebben we, buiten de vaste bewoners als eenden, reigers en waterhoentjes, regelmatig bezoek van spechten en boomklevertjes. Een hele enkele keer mocht ik zelfs een ijsvogeltje begroeten. Wat zijn dat prachtige beestjes!
Toen ik zo uit mijn raam hing en me weer eens bewust werd van dit prachtige stukje 'natuur', hoorde ik ineens een merkwaardig gefluit, dat mij vorig jaar ook al eens was opgevallen; een enkele toon, een warme klank met een 'houten' karakter, zoals de toon van een blokfluit. Het werd regelmatig om de paar seconden herhaald en het werd van diverse kanten beantwoord. Ik werd nieuwsgierig naar de oorsprong.
Allerlei mogelijkheden passeerden de revue. Was het een uilensoort? Of een andere nachtvogel?
Op mijn werk heb ik het vandaag aan diverse collega's biologie gevraagd. Uil, meerkoet, een paddensoort en een insekt kwam daar als mogelijke oplossing naar boven. Ik heb ze aangeraden om nog maar niet in te schrijven voor 'Per Seconde Wijzer'....
Thuisgekomen werd ik opgebeld door een enthousiaste 'B'. Die had ook al navraag gedaan en kwam met de mogelijkheid van de vroedmeesterpad. Aan het geluid te horen komt dit er akelig dicht in de buurt. Maar de vroedmeesterpad is een zeldzaam diertje dat alleen voorkomt in het zuiden van het land. Enige opwinding maakte zich van mij meester. Zouden we hier......?
We zijn er nog niet helemaal uit, maar voorlopig blijft het spannend. Ik zal vanavond nog eens goed luisteren.....


Dil, 7:39 p.m. | permalink |Nog even nagenieten.....

Amstelcupwinnaars worden gehuldigd tijdens een rondrit door UtrechtDil, 4:13 p.m. | permalink |:-)couw, 10:18 a.m. | permalink |

10.6.03 


Ongezond

De gezondheid van mannen schijnt beneden alle peil te zijn en ondanks de gestegen kosten voor de gezondheid niet verbeterd in de laatste dertig jaar.
En Driepinter weet waardoor dat komt! gebrek aan VITAMIENTJES!

wel af en toe een appeltje eten en ook de snijbonen niet laten staan!


couw, 1:52 p.m. | permalink |

couw, 1:13 p.m. | permalink |

7.6.03 


Ik ben er wederom even niet ;-)tot (op zijn vroegst) woensdag!


Polter, 7:03 p.m. | permalink |

6.6.03 


Haeschen

Bestaat er eigenlijk een mooier nummer dan Haeschen? Ik heb dit juweeltje zojuist gekopieerd om het op de bruiloft te spelen. De feiten: Opgenomen op 15 februari 1968 door een band met Lee Morgan begeleid door Bennie Maupin, zijn vaste tenor saxofonist in die dagen, George Benson op de gitaar, toen al een grote jongen maar hier in een begeleidende rol, een ingetogen John Hicks op piano, de fantastische Reggie Workman op bas, en de veelzijdige Billy Higgins op drums. Het nummer vormt samen met 5 andere nummers die die dag werden opgenomen het Album "Taru" (plaatje) dat tot ergens in de jaren tachtig in de kast is blijven liggen, toen op plaat verscheen en enkele jaren geleden op CD werd uitgebracht in de Blue Note Connoisseur Series.
Het thema van Haeschen heeft een heel ingenieuze maar toch eenvoudige struktuur van 12 bars. Morgan en Maupin beginnen met een twee maal herhaald uiterst charmant tweetonig call-response patroon (Hae-Schen Hae-Schen) om vervolgens op de derde bar een figuur van 4 noten te spelen, waarbij Maupin onder Morgan's uittrillende noten doorspeelt. De laatste zes bars weerspiegelen dit patroon: De eerste drie bars zijn thematische verwand aan het twee-tonig patroon waarmee het lied begon en de laatste drie met het 4-noten figuur. Dat Morgan en Maupin deze laatste 6 bars samen spelen is een echo van de tweede helft van de eerste 6 bars. Na twee maal thema komen de tamelijk korte solo's...
Lee Morgan begint met een figuur waar elk normaal mens kippevel van krijgt. Hij verhoogt het effect van zijn prachtige assymetrische lijnen met hun open, hoopvolle einde door regelmatig een korte pauze in te lassen waarin de gehele diepte en schoonheid van de zojuist gespeelde noten nog eens duidelijk wordt. En dan zijn toon! De voorzichtige echo die aan de opname is toegevoegd onderstreept de pracht van wat er te horen is. Dit is een van de mooiste minuten muziek die ik ken (voor wat dat waard is). Bennie Maupin weet de sfeer van Morgan's solo vast te houden door een solo te beginnen die zonder contrast bij de van Morgan aansluit; wederom een echo van het samenspel tussen de twee heren tijdens het thema. Na een voorzichtige climax brengt Maupin een voorzichtig einde aan zijn solo en onderstreept nogmaals het filigrane karakter van het nummer. Voor Hicks is het de aanleiding om samen met Benson een onvergetelijk begin van zijn solo neer te zetten. Luister hoe Benson de lijnen van Hicks afmaakt en hoe ingetogen de muziek daarbij blijft. De baslijnen van Workman stuwen Hicks, die veel ruimte laat, voort op de rustige baren en stimuleren tot het herhalen van korte lijnen die prachtig aansluiten bij de voorgaande solo's en het thema.
Met nog twee maal thema komen we zo aan het eind van een prachtig nummer. De enige die ook nog genoemd moet worden is Billy Higgins, die met zijn brushes het drumstel aait en streelt en samen met Workman onder al het moois van de anderen betrouwbaarheid en rust uitstraalt en daarbij de filigrane mix tussen openheid en eenheid garandeert die het nummer zo bijzonder maken.
En nu allemaal luisteren!


couw, 2:48 p.m. | permalink |Klaproos (2)

Gefascineerd door Dil's klaproos ben ik ook maar eens aan de rand van de weg neergeknield om een fototje te maken. En wat schetst mijn verbazing: zo'n klaproos is gewoon werkelijk zo bijzonder als hij er op Dil's foto uitziet! In de geest van het na-apen, waarin ik de laatste tijd zo uitblink (al zeg ik het zelf), plaats ik hieronder mijn schamele impressie.
couw, 12:20 p.m. | permalink |

5.6.03 


Polter heb 'n nieuwe fok


[links oud, rechts nieuw]

Allejezus wat ziet de wereld er scherp uit door nieuwe glazen! En de vertekening naar de randen toe, die m'n ouwe glazen glazen hadden, ben ik nu ook kwijt. De wereld is weer netjes plat - zoals het hoort.


Polter, 6:10 p.m. | permalink |Tempus fugit en aanverwante zaken...

Tijd is een raar verschijnsel. Zo heb je het, althans dat denk je, zeeën nog wel....en zo heb je het niet. De laatste tijd heb ik het niet. Ik lijk Polter wel...;-)
Ik weet het, ik verdien de zweep. Welnu, het zij zo. Ik heb verzaakt. En het lijkt er op dat ik de komende dagen zal blijven verzaken. Ik kom tijd te kort. Enerzijds drukte met alle eindexamens en eindtoetsen voor de overgang, (wat klinkt dat raar, trouwens....;-)), anderzijds druk met de voorbereidingen voor een weekend exposeren in Duitsland. U zult me dus ook komende zaterdag moeten missen. Prettige Pinksteren.

Whiskyfair 2003Dil, 1:28 p.m. | permalink |

4.6.03 


Omkat

Ik weet niet of u het al gemerkt heeft, maar onze vriend Tafkas (aka Staalin) is omgekat naar een eigen domein en Moveable Type. Als Woordenaar is hij ons Driepinters ruimschoots voor met verkassen.
En dat is een goed bericht, want dan kunnen we hem straks aan zijn hoofd gaan zieveren hoe je dat nou allemaal eigenlijk moet doen :-)Polter, 12:04 a.m. | permalink |

3.6.03 
couw, 2:34 p.m. | permalink |couw koopt alweer een plaat

En deze keer niet voor de hoes! Want die is uitermate L E L I J K! Nee, couw heeft deze plaat gekocht omdat hij nog nooit van Remy Filipovitch had gehoord en al wel vaker midden in de roos schoot met een plaat/CD van een onbekende saxofonist. Nou ook deze keer is het wat de muziek betreft weer prijs hoor. Meneer Filipovitch kan een aardig deuntje toeteren en ook de bassist en drummer krijgen genoeg plek om hun kunnen te laten horen. De solo's zijn vaak zonder enige begeleiding van de andere spelers hetgeen een zeer intieme kaalheid oplevert.

Wie bovenstaande google-link volgt kan hier en daar naar kleine samples luisteren van meer recent werk. Zo verschenen bij het Atlas Label (hetzelfde label als mijn aankoop) o.a. Mysterious Traveler met rare electronica geluidjes (sample alhier) alsook Alone Together (samples alhier). Zijn recent werk schijnt me ingetogener, meer straight-ahead dan de LP die ik kocht. Desalnietemin blijft zijn spel erg oprecht en is het duidelijk dat meneer Filipovitch niet zomaar een beetje toetert maar werkelijk aan het creeren is.
Het enige wat me aan de LP stoort is dat er geen datum opstaat. Nu geeft de foto van het drietal met hun tegenwoordig helemaal niet moderne kleding (hoewel, het schijnt allemaal weer terug te komen...) wel enige clue wat dat betreft. Maar ik weet het liever iets preciezer. Ik heb de jongens alvast gevraagd of zij het weten en mocht dat niet zo zijn dan kan altijd nog meneer Filipovitch zelf een mailtje sturen.

meneer Roman Dylag, meneer Remy Filipovitch en meneer Ronnie Stephenson
(let op de doorgeknipte linker foto: eigenlijk staan de beide heren er fijn saampjes op)


couw, 12:36 p.m. | permalink |

2.6.03 
Polter, 1:31 p.m. | permalink |Pom-pie-dom-pie-dom

1, 2, 3!


couw, 12:00 p.m. | permalink |Archiefhumor

Ga ik hier bijna op mijn plaat omdat ik over een tas struikel, zegt m'n collega: "Have a nice trip!"Polter, 11:24 a.m. | permalink |Zonder woorden...

Amstel CupDil, 9:21 a.m. | permalink |Over het hoofd gezien

Direct na de Duitse capitulatie op 5 mei 1945 kwam in Nederland de opsporing en berechting van oorlogsmisdadigers, collaborateurs en iedereen die maar op enige wijze met de bezetter samengewerkt had op gang. Tussen 1945 en 1952 hield, onder de vleugels van het Directoraat-Generaal Bijzondere Rechtspleging, een grote groep organisaties zich bezig met de berechting van alle Nederlanders die niet in overheidsdienst waren (in dat geval wordt niet over Bijzondere Rechtspleging maar over Zuivering gesproken). De archieven van al deze Politieke Opsporings Diensten, Politieke Recherche Afdelingen, Bijzondere Gerechtshoven, enzovoorts - samen zo'n 500.000 dossiers - werden na het afronden van de Bijzondere Rechtspleging verzameld en centraal bewaard door het Ministerie van Justitie. In november 2000 droeg het ministerie het complete Centraal Archief van de Bijzondere Rechtspleging na een intensieve bewerking, waarbij niets werd vernietigd, over aan het Nationaal Archief. Tijdens die bewerking werden wel alle zogenaamde 3D-objecten die als bewijsmateriaal aan de dossiers waren toegevoegd (denk aan vlaggetjes, insignes, speldjes, asbakken tot aan serviezen toe) uit de dossiers gehaald. Jusititie was namelijk bang dat deze objectenontvreemd zouden worden en zo snel hun weg naar de markt zouden vinden. En met reden: er zijn helaas genoeg dom- en kaalkoppen die een reliek uit die tijd in hun bezit willen hebben. Ergens op het ministerie moet er zodoende nog een enorme verzameling NSB en Nazi-memorabilia liggen.
Het doornemen van 500.000 dossiers is heel veel werk; het archief meet in zijn geheel zo'n 3.800 strekkende meter. Je kunt er donder op zeggen dat er bij de bewerking iets over het hoofd gezien is, wat onderstaande vondst, uit het dossier van de echtgenote van een NSB-er van het eerste uur, illustreert.

CABR, inv.nr. 47788

Nu ik er over nadenk moet ik zeggen dat het wel opvallend is dat je dit soort materiaal echt nagenoeg nooit vindt op beurzen, rommelmarkten of bijvoorbeeld koninginnedag, terwijl er massa's van geproduceerd moet zijn. En dat kan nooit allemáál bij Jusitie liggen.
Een deel van de materiële getuigen van vijf jaar geschiedenis is blijkbaar grondig uitgewist.


Polter, 9:07 a.m. | permalink |

     DRIEPINTER     

DriemanslogUitgangspunten

1. Dit log gaat niet noodzakelijkerwijs over bier en/of melk
2. Elke logger post wanneer het hem uitkomt
3. Noch op het aantal posts, noch op het tijdstip van posten is een beperking van kracht
4. Niemand grijpt in in andermans postings
5. Algemene normen van fatsoen en betamelijkheid (onderling te bepalen onder het genot van enige alcoholische versnaperingen) worden in acht genomen

LINKSDilPolterLinkgeest


ARCHIEF

 
Top Weblog Commenting by HaloScan.com