couw luistert
Nu eens niet iets nieuws maar iets wat hij al heel lang heeft. Ooit kocht ik deze 6LP set in Amsterdam. Omdat er een nummer met Roland Kirk op te vinden was en de rest leek me ook wel leuk. Polter was zo vriendelijk om deze 6 LPs naar CDr over te zetten en zo komt het dat ik er nu ook op mijn werk van kan genieten. De muziek is een plezierig allegaartje van live-opnames in het zgn. jam-sessie formaat: met een boel mensen op een podium gaan staan en dan maar kijken wat het wordt. Het optreden van Kirk is een hoogtepunt van de set. Onlangs was couw verwikkeld in een discussie over in hoeverre de live opnames van Kirk uit de jaren 70 meer van hetzelfde zijn. Het optreden dat hier te horen is maakt duidelijk dat die vraag onzinnig is: wie zo ze sterren van de hemel speelt mag dat best elke avond doen. In 1972 dachten sommigen daar anders over. Kirk zou het optreden "gekaapt" hebben en zich niet aan de ongeschreven regels van de jam-sessie hebben gehouden. Criticus Jim Szantor vond dat hij degene was die dat in het blad Down Beat maar eens uit moest meten. Lees hier zijn kritiek. Dat wilde Kirk natuurlijk niet op zich laten zitten en hij schreef terstond een brief terug. Die mag in de ogen van huidige lezers overdreven lijken maar let wel, dit waren de tijden waarin zwarte musici de Tonight Show onderbraken (onder leiding van Kirk (alweer) en Lee Morgan) om meer zendtijd ook voor de zwarte musicus te eisen. Meneer Szantor moest natuurlijk het laatste woord hebben. Al met al een bewogen optreden dus en zeker de moeite waard om nog heel vaak gedraaid te worden.
speciaal voor polter is er dit met dank aan Thomas (rockefeller center) voor de Down Beat scans
|
Weekendje Brussel
Brussel (muis op plaatje)
|
Drukke week
Deze drukke week met veel te veel te doen en veel te veel stress, sluit ik maar eens af met een paar rustgevende zaken. De truuk is om ook in enerverende gebeurtenissen de rust te herkennen. Gisteren ben ik alvast begonnen en heb ik mijn ideeen over de tweede Organissimo Blindfold Test eens opgeschreven. De muziek was vaak opzwepend maar erover schrijvend luister je opeens heel anders. Er waren geen breinbrekers bij waarvan je weet dat je het kent en het dan toch niet thuis kan brengen. Al met al, vergeleken met de rest en de antwoorden kom ik er nog niet eens zo slecht vanaf.
Ook rustgevend is het kijken naar Kraanvogels, hoewel de euforie die daarbij in je opwelt ook wel eens averechts kan werken. Hoe dan ook, ik ben blij dat ze er weer zijn.
De koeien staan ook nog steeds in de wei. De werkelijke situatie was allerminst rustig toen ik onderstaande foto maakte, de beesten loeiden om het hardst en menig koe leek de hysterie nabij. Blijft een rustgevend plaatje en het was tijdens een fijne lange wandeling op een heel mooie dag toen ik deze foto maakte.
Vanochtend had ik ontzettende haast. Ik dacht dat er nog steeds bussen zouden rijden en die vertrekken 20 minuten vroeger dan de trein die anders neem. Ik was net iets te laat de deur uit om op mijn gemak naar het station te kunnen lopen zonder de vermeende te halen bus te missen. Toch heb ik nog even de tijd genomen om het tafereel met de reiger vast te leggen. Lekker rustig. Straks ga ik lekker op mijn gemak de stad in.
|
Kreeg vanmorgen een script om het probleem met het aftellen naar de dag dat we geen licentie op de database meer zouden hebben (dat speelt sinds vorige week en ik kreeg maar geen hulp) op te lossen. Met garantie dat de handel getest is en het script werkt. Ikke de boel laten runnen en jawel: hij doet het niet. Blijkt het meteen helemaal niet meer mogelijk in te loggen... Gelukkig deed ik de update volkomen tegen mijn principes in nádat de studiezaal geopend was - daar stonden de registratie- en aanvraagterminals gelukkig al aan... 3 en een half uur lang stress en proberen en terugzetten en overleggen en bang dat de boel eruit zou klappen en telefoontjes uit het land dat het bij sommige anderen ook niet werkte. Uit arren moede de licenties voor Gemeentearchief Amsterdam maar gebruikt (15 minder - en dat is nogal een capaciteitsprobleem). Daarna nóg een foute versie - bij Ordina konden ze niet live testen dus doen we dat maar op de productieomgeving van de grootste dienst in openingstijd. 's middags kwam de juiste versie binnen. en dan 's middags al je geplande werk proberen in te halen. NOT!
|
Uw belastinggeld goed besteedArchivarissen zijn vreemd volk. Opgeleid als historicus, jurist of mengeling van die twee, houden velen van hen zich vreemd genoeg bezig met management - iets waar ze helemaal geen kaas van hebben gegeten. Daarom is het ook helemaal niet zo gek dat er zo ontzettend veel mis gaat in dat management. Als het je gegeven is eens achter de schermen door te dringen in archievenland, zul je versteld staan van de verhalen over ooit begonnen maar slechts half afgemaakte projecten. Maar om nu niet meteen het predicaat "nestbevuiler" op me te laden, wil ik iets positiefs aan dat beeld bijdragen. Een project dat, voor de verandering eens, uitmuntend geslaagd is wordt vandaag in Nijmegen ten doop gehouden: de website De Woonomgeving - Nederland zoals het was. Hierop vind je heel Nederland in de vorm van de oudste kadastrale kaarten (een project dat tussen 1812 en 1832 uitgevoerd werd). Alleen al lomp rondklikken levert prachtig kaartmateriaal op. Met een beetje lezen van de handleiding en het nalopen van de betekenis van afkortingen als OAT (Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel), VP (VerzamelPlan) en MP (MinuutPlan) (nuttige info hier) kom je al gauw een stuk verder. En dan blijken er ook nog allerlei luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog opvraagbaar te zijn. En het ligt in de bedoeling de site langzaamaan uit te breiden met veel meer beeldmateriaal. Om te smullen zo mooi, al heb je er wel een snelle verbinding voor nodig.
|
It could be worse...
De trein rijdt niet deze week, dus moet couw met de bus. Toen hij uit het raam keek zag hij een vrachtauto geparkeerd en werd hem duidelijk: met de bus is klote, maar het kan altijd nog ...
|
Polter draait!De Rega is terug, en dat zullen we weten ook. Nix loggen - plaatjes draaien!
|
Veranderende waardenBij het lezen van de Volkskrant van vandaag bekroop me een mies gevoel. In twee berichten werd aangekondigd dat in opdracht van het kabinet twee discussies heropend zullen worden: dat er nog eens goed gekeken moet worden of er toch geen mogelijkheid tot het opwekken van kernenergie in Nederland moet blijven bestaan, of zelfs uitgebreid moet worden, en dat er nog eens kritisch gekeken moet worden naar de mogelijkheid tot het boren naar gas in de Waddenzee. Tegelijkertijd wordt de laatste week in politiek Den Haag de term "medicijnknaak" gebezigd. Bedoeld wordt - en nu even opletten - een bedrag van anderhalve euro. Anderhalf? Dat is helemaal geen knaak! Zelfs niet in guldens omgerekend. Euro-daalder, dat zou een mogelijke term zijn. Daarbovenop bericht de Volkskrant fijntjes dat de medicijnknaak waarschijnlijk een bedrag van twee euro zal beslaan. Da's bijna twee knaken in guldens. Hoe het met Harry's normen zit weet ik niet. Maar van die waarden klopt in elk geval geen donder.
|
Talk like a pirate day
Ook dit jaar is 19 September International Talk Like a Pirate Day! Surf naar talklikeapirate.com voor tips en achtergronden. Speciaal voor de profi's die niet alleen willen praten maar ook willen typen als een piraat is er dit toetsenbord. ARRRrrrrrrrrhhh!!!
|
Goede peren, kwade perenDe meeste mensen hebben een duidelijk beeld bij beroemde namen uit de wereldgeschiedenis. Floris de Vijfde was een held, Willem van Oranje ook en over Johan Cruyff zul je al helemaal geen onvertogen woord horen. Slechterikken zijn er ook genoeg: keizer Nero, Djengis Khan en Adolf Hitler - de een wordt als een nog grotere duivel beschouwd dan de ander. Het beeld dat er van zulke historische figuren bestaat is echter vaak ongenuanceerd; binnen een geheel van daden zijn het juist de extremen die blijven hangen. Nadere bestudering van documenten die een rol speelden in de besluitvorming die tot die daden leidde kunnen - soms verrassende - nuances leveren. De engelse National Archives bieden nu die mogelijkheid online: op de website Heroes and Villains kun je aan de hand van archiefmateriaal zelf tot een oordeel komen over enkele personen die een belangrijke rol speelden in de 20e eeuw. (Her-)beoordeel zelf Winston Churchill, Harry Truman, John F. Kennedy, Benito Mussolini en Josip Stalin.
|
Verzaken, verzaak, verzaakte
Omdat potler gisteren verzaakt heeft -- hetgeen door de drie berichten die ik plaatste nauwelijks opviel -- doe ik vandaag maar hetzelfde. Nu alleen nog maar hopen dat polter heel veel inspiratie heeft om aldus mijn verzaken te verbergen. En dit berichtje dat je nu leest is vanzelfsprekend slechts een effect van je op hol geslagen brein. Overigens gaat couw vrijdag ook weer verzaken dus zet hem op medepinters en laat het de wereld en de lezertjes niet merken!
|
Alabama
Niet vergeten vanavond Alabama van John Coltrane te draaien.
|
Bush toch nog wat waard
Een kerel wist met succes onderstaand biljet uit te geven en kreeg nog 50$ wisselgeld ook nog ook nog. Lees meer
|
Bat Man!
words & music by Neil Hefti
|
Couw luistert...
Onlangs werd dit album uitverkoren tot Album of the Week en dat was samen met zijn sowieso aanwezige interesse voor de muziek van Sonny Criss voor couw de reden de schijf maar eens te bestellen. Ik heb er nu meer dan zomaar een paar keer naar geluisterd en het is een fantastisch album. De eerste keer dat ik het speelde stemde me al positief, na vele keren wordt het alleen maar beter. Op het album vind je composities van Horace Tapscott gearrangeerd voor een 9 koppige band met Criss als solist op de voorgrond. De blues druipt van de bijtende toon van Criss en staat vaak in fel contrast met de volle tonen van de andere hoorns, waaronder een lekkere vette tuba. Criss weeft lange logische lijnen zonder veel versieringen en andere poespas. Ondanks dat hij genoeg geweeklaag in zijn toon laat horen, is dat niet meelijwekkend. Er straalt eerder een gelatenheid vanaf die alleen de echte grote blues spelers weten te raken. En dat doet een mens op een of andere manier dan toch weer goed. Couw's tip: kopen die hap.
|
Voor de hoes
Okay, eigenlijk niet. Eigenlijk kocht ik deze platen gewoon voor de muziek. Maar deze hoezen vind ik zo geweldig dat ook al zou de muziek niks zijn, ik ze voor de hoes zou houden. Ze zijn getekend door D. Martin, ik vraag me af of het hierbij om de legendarische David Stone Martin gaat. Die heeft vergelijkbare dingen gemaakt maar deze twee vallen dan wel flink uit de boot.
|
De knoop doorLang geleden onderscheidde Couw zich van mijn andere vrienden doordat hij weinig tot niets om muziek gaf. Alleen van Supertramp had hij alle LP's, maar ja, daar kwam je in mijn ogen niet zo ver mee. Parallel aan het leggen van het fundament van wat nu "Hotel Boink" is, werd ook Couws muzikale basis gelegd. Wat wil je als je een vijfde van je tijd bij een verwoed allesluisteraar en bibliotheekleeghaler doorbrengt. Couws oren openden zich voor alles tussen Frank Zappa en Bartók, maar vooral voor jazz. Toen Couw naar Duitsland verhuisde begon zijn grote verzamelen, en wel in een moordend tempo. Dat bij de buren de CD's veel goedkoper zijn is daar slechts een deel van de verklaring voor... Elke keer dat Hotel Boink bezocht werd, nam Couw weer een nieuwe stapel schijven mee - waarvan de meeste onderweg aangeschaft waren. Omdat ik net over een CD-brander beschikte, kopieerde ik rücksichtslos alles waar Couw mee aankwam. Die jongen heeft namelijk een uitstekende smaak. Even door een CD heen skippen was voor mij genoeg om tot kopiëren over te gaan. Zodoende bouwde ik een stevige schaduwcollectie van die van Couw op. Maar net als bij het afronden van een verzameling sloeg ook hier het mannetje met de hamer toe: ik luisterde er niet naar. Hoe voller de kast werd, hoe koppiger ik werd in het niet-naar-jazz-luisteren. Het was te veel, vooral telkens te veel in één keer. Een jazzplaat moet ik blijkbaar leren kennen als een paar nieuwe schoenen: het moet je passen en wordt soepeler naarmate je het meer draagt. En dat lukt je niet met twintig paar tegelijkertijd. Het laatste half jaar heb ik er eens goed over nagedacht. Ondanks een al eerder ondernomen opschoningsaktie was er na het bijplaatsen van mijn laatste aanwinsten geen ruimte meer in de kast. Gisteren heb ik de knoop doorgehakt: ze gaan er - met nog wat andere kastklevers - uit, en wel net zo rücksichtslos als ik ze er in heb gezet. U mag ze komen halen. Hier is de lijst, hier de mail.
|
Couw's comics
Couw en zijn vrouw hebben de woning verheringericht. Wat eens slaapkamer was is nu werkkamer en v.v. Werkkamer is een groot woord voor een kamer met heel veel boekenkasten en een bureautje. Als couw's nieuwe rekenaar volgende week geleverd wordt krijgt die er ook een plaatsje. In couw's boekenkasten staan niet veel boeken die met zijn werk te maken hebben. Het meeste plek nemen zijn stripboeken in. Naast Hergé, Tardi, Pratt, Boucq en de Moeb gaat het daarbij om een flinke stapel amerikaanse comics. In Nederland lag ook nog van dat spul ergens in een doos en dat heeft couw ook maar eens meegenomen naar het oosten. Bij het inruimen heb ik alles weer in de handen gehad en dan krijg je uiteraard weer zin om het allemaal nog eens te lezen. Op het moment leest couw zich met veel plezier door de 35 issues van "The Maxx", geschreven en getekend door Sam Kieth. Veel beter nog dan ik in herinnering had. Voor wie interesse heeft in een bijna komplete serie Stray Bullets van Dave Lapham: even melden, couw heeft ze ook als extra grote dikke boeken en hebben is hebben en (geen) plek in de kast is (geen) plek in de kast.
|
Keerpunten in de Wereldgeschiedenis (13)
|
Geen LP's tenminste. Oorzaak? Mijn vertrouwde Rega Planar 3, die ik zes jaar geleden van een stevige belastingteruggave kocht, begon wat ongelijkheden in de draaisnelheid te vertonen. Hoogstwaarschijnlijk werd dat veroorzaakt door een uitgelubberde snaar, wat niet zo gek is na zes jaar spelen. En we weten allemaal: a kerosine record-player is not a very efficient device - het klinkt echt afschuwelijk als er zo nu en dan vertragingen en versnellingen, hoe klein ze ook zijn, in de muziek optreden. Een kwestie dus van snaar bestellen, half weekje wachten en 15 euri neerleggen. Ware het niet dat ik drie jaar geleden al door de dealer waar ik 'm kocht gebeld werd dat er een upgrade voor de aandrijving beschikbaar was. Vierhonderd gulden zou extra stabiliteit van de motor me kosten. Wat dat met het geluid zou doen kon me niet helemaal duidelijk gemaakt worden, zodat ik afzag van deze flinke investering in een - naar ik toen dacht - marginale verbetering. Door het huidige probleem ben ik er nog eens over na gaan denken en heb ik gezocht naar andermans ervaringen met de upgrade. Die zijn veelal positief. Het feit dat de oude motor bij het starten hoort te ratelen en de mijne dat al heel lang niet meer deed, maakte de beslissing nog makkelijker: geen gezeur, speler naar de dealer om de upgrade er in te laten zetten. Onderwijl krijg ik reviews van platen voorgeschoteld (hier en hier) en heb ik alweer een leuk stapeltje LP's gekocht. Mijn oren jeuken, al zal ik nog wat geduld moeten oefenen...
|
Lovsan
Het heerst nog steeds hier op de uni. Elke dag opnieuw meldt mijn virusscanner weer een probleem en zo'n drie keer per dag kan ik mijn rekenaar re-booten omdat een of ander process uitvalt en je dan bijvoorbeeld geen tekst of files meer kunt kopieren. De uni schreef in de krant dat er nauwelijks problemen waren. Ze hebben alleen wel een nieuwe DNS server opgezet (en iedereen daarover via email geinformeerd, email die je alleen ontvangt als je DNS server instellingen juist zijn...) Problemen of niet, het gekke ding dwaalt nog steeds door het netwerk en dat wordt onderhand echt heel erg vervelend.
|
Lekker engels eten, kan dat dan?[reclame mode on]
Ja, dat kan! Van mijn eerste bezoek, twee jaar geleden, was blijven hangen dat het restaurant een fijne sfeer had, dat het eten er uitstekend was, de bediening vriendelijk en de toetjes bijzonder. Afgelopen zaterdag was ik weer in Haarlem, wat op zich al genoeg reden was er nog eens heen te gaan. Dat was geen slechte keus! Engels eten is meer dan fish and chips, baked beans en vette sausages. Ma Brown's restaurant aan de Nieuwe Groenplaats wordt gerund door een uitstekend stel koks, die hun uiterste best doen je goed engels eten voor te zetten. En daar slagen ze bijzonder goed in. Ben je in Haarlem, probeer dan eens de real sheperd's pie met een mooie porter en als toetje de fenomenale chocoladetaart. Vooral die chocoladetaart....
[reclame mode off]
|
|
|
DRIEPINTER
|
Driemanslog
Uitgangspunten
1. Dit log gaat niet noodzakelijkerwijs over bier en/of melk
2. Elke logger post wanneer het hem uitkomt
3. Noch op het aantal posts, noch op het tijdstip van posten is een beperking van kracht
4. Niemand grijpt in in andermans postings
5. Algemene normen van fatsoen en betamelijkheid (onderling te bepalen onder het genot van enige alcoholische versnaperingen) worden in acht genomen
|
|
LINKS
|
|
ARCHIEF
|
|
|
|
|
|