Driepinter. Driemanslog.
31.1.03 


Megatrix

65 worden en dan niet met pensioen gaan... Waarom zou je jezelf (én je "onderdanen") dat aandoen?



Polter, 10:02 p.m. | permalink |



Stelling

De zin van onzin dient niet onderschat te worden

Hier meer aardigs


Polter, 1:02 p.m. | permalink |



Verkeer in Duitsland

voorrang In Duitsland zijn de dingen goed geregeld. En dat merk je ook in het verkeer. Op elke hoek staat minstens een verkeersbord. En is de situatie uniek, dan is ook het bord uniek, zoals hiernaast. Zo zijn er in Duitsland meer dan drie honderd officiele verkeersborden, ofwel Verkehrszeichen nach der StVO. Het mag daarbij opvallen dat het bord zoals het hiernaast te zien is, niet opduikt. Een echte Duitser zou zich er alleen daarom al eigenlijk liever niet aan willen houden. Ik zal eens informeren bij de broer van D, die is politieman in spé.
Sommige verkeersborden zijn ronduit belachelijk. Zoals dit bord: trein in perspectief . Als je het voor de eerste keer ziet knipper je eens met de ogen. Wat wil men ons hier tonen? Er zijn in de regel echter genoeg hints die ons vertellen dat het hier om een aandenderende electrische trein gaat. Ik vind het erg gevaarlijk de toch al afgestompte automobilist met een bord in perspectief te confronteren, waar dat toch echt niet de gewoonte en eigenlijk niet eens de bedoeling is van de vereenvoudigde, pictografische voorstellingen.
Een ander leuk stel is het volgende: hertvanlinks hertvanrechts . Hier wordt gewaarschuwd voor overstekend wild. We kennen zo'n bord ook in Nederland. Maar in Duitsland bestaan er voor herten van links en herten van rechts aparte borden (zoals overigens ook voor voetgangers, fietsers, koeien en vliegtuigen!) Soms is de gemeente niet zo rijk en staat er maar een bord. Dan komen de herten dus nooit meer terug als ze de straat eenmaal overgestoken zijn.

Al met al valt er op de Duitse straten heel wat lol te beleven. Driepinter houdt U op de hoogte.



couw, 12:58 p.m. | permalink |



Nieuwe baan

Stel: George wipt Saddam. Bij Reet vraagt men zich af wat die vervolgens mag gaan doen.



Polter, 6:49 a.m. | permalink |

30.1.03 


Verlichting

De pijn is bijna over - vanavond speelt-ie weer.



Polter, 4:44 p.m. | permalink |





Polter, 2:07 p.m. | permalink |



Over cowboys en flikkers

In Die Zeit deze week een artikel waarin nu eens niet het anti-amerikanisme van de europeanen centraal staat, maar dat samen met het anti-europeisme van de amerikanen wordt belicht. Interessant leesvoer voor de kultureel geinteresseerde en het draagt zeker ook bij aan wederzijds begrip voor de somtijds ijzig koude transatlantische verhoudingen. Het artikel is doorspekt met hilarische voorbeelden, historisch besef en opmerkelijke observaties.

Vanzelfsprekend geldt het
Deutsche Sprache Alarm

UPDATE: couw zou couw niet zijn als hij dat euvel ook niet op wist te verhelpen.
Klik dus hier voor het engelstalige orgineel, te verschijnen in te NY Review of Books.


couw, 12:52 p.m. | permalink |

29.1.03 


Ontlasting

De laatste twee weken heb ik wat steken laten liggen op log-gebied. Op Driepinter heb ik me minimaal gemeld, terwijl er op mijn eigen vertrouwde log al helemaal geen sprake is geweest van nieuwe post. Ik heb niet eens gemerkt dat de teller door de 20.000 ging.
Dit alles heeft een goede reden.
De aanschaf van mijn Coolpix deed het idee bij me postvatten om van de Klopgeest een fotolog te maken. Driepinter kan dan de plek worden waar ik teksten en links plaats. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, het hele concept geeft me het gevoel dat ik geen twee logs meer bij hoef te houden: de drieledigheid van Driepinter ontlast. En zoveel tijd als ik in het afgelopen jaar aan loggen en het lezen van logs besteedde kan en wil ik er nu niet meer voor opbrengen.
Als zo'n idee eenmaal in m'n kop zit moet het ook uitgevoerd worden. Veel meer tijd dan ik normaliter aan beide logs besteed zou hebben, heb ik nu in het vanuit het niets coderen van een nieuwe Klopgeest gestoken. Omdat ik gecharmeerd ben van het jezelf dingen leren en het uren bezig te zijn om iets te doorgronden, heb ik me van de beschikbaarheid van programma's als Dreamweaver of Frontpage niets aangetrokken. Het is veel leuker om met enkel een naslagwerk - dat dan nog zo veel mogelijk dicht blijft - en met behulp van niets anders dan kladblok, IE en Opera een site in elkaar te wrochten. En dat kost tijd... Veel meer tijd dan je vantevoren denkt. Zeker als je klaar denkt te zijn en even ter controle de boel door een validator haalt...
Vandaag heb ik de laatste punten op vele i's gezet. Ik ben dik tevreden: veel geleerd, want veel fouten gemaakt en weer opgelost, wat zelfs tot een paar onverwacht elegante oplossingen leidde. Een boel dingen zijn me nu duidelijker; een boel ongrijpbare magie is voor me uit HTML verdwenen. En tot mijn genoegen [en waarschijnlijk ook dat van Couw] draait de boel zelfs foutloos onder Opera ["Regel Eén! Regel Eén!" ;-P~]
Aanstaande zaterdag, 1 februari, vindt de definitieve omkat plaats. Tot die tijd ondergaat de oude Klopgeest nog wat verpoltering.
U bent gewaarschuwd :-).



Polter, 9:47 p.m. | permalink |



Propaganda

Paul Boutin heeft het onder andere bij Slate en op zijn weblog aan de grote klok gehangen. En inmiddels is het inderdaad tot de grote media doorgedrongen, zoals de NY Times, PC World en The Inquirer. Het gaat om ingezonden brieven aan meerdere, meest lokale Amerikaanse kranten waarin de politiek van Bush ondersteund wordt. Saillant detail: alle brieven zijn hetzelfde, alleen de inzenders niet. En wat blijkt: op www.gopteamleader.com (o.a. te bereiken via GeorgeWBush.com) kun je een brief uitzoeken en die vervolgens naar een lokale krant naar keuze sturen. Allemaal met een paar simpele muisklikken. Helaas is het door Paul Boutin geleverde email adres met password inmiddels geblokkeerd, maar hier kun je een screenshot bekijken.
Heel vaak dezelfde brief versturen werkt natuurlijk goed als je aandacht zoekt. Meestal worden die brieven dan echter aan een zeer beperkt aantal adressen gestuurd en wordt ook duidelijk gemaakt dat het om een dergelijke massale brief gaat. In dit geval wordt dat verzwegen en lijkt het alsof er een orginele brief verstuurd wordt. Dat dat niet zo is, doet de zaak natuurlijk geen goed.
Waarom sturen mensen toch zulke brieven vraagt men zich af. Het antwoord daarop is even simpel als banaal. Hoewel velen zullen zeggen dat ze het ontzettend roerend met de inhoud eens zijn en het zelf niet beter kunnen zeggen, zit er een kleinburgelijk addertje onder het gras. Wie namelijk via www.gopteamleader.com een brief verstuurd krijgt bonuspunten. Als de brief dan geplaatst wordt krijg je er nog meer punten bij. Met voldoende punten krijg je dan een bumpersticker of een koffiemok kado. Een soort politieke koffiepunten dus. Door de vlijt van de puntenplakkers is het brievensturen een beetje uit de hand gelopen en wel erg opgevallen. Een smakelijk kijkje in de republikeinse propaganda keuken waar de soep overkookt omdat de huisvrouw meer aandacht voor de koffiepunten heeft.
Op deze site vind je de verschillende brieven en een lijst van kranten die erin getrapt zijn.


couw, 6:39 p.m. | permalink |

28.1.03 


Toen was geluk heel gewoon...

klik op de stoere bink


Deze prachtige buitenmuur deco is ooit in lang vervlogen socialistische tijden aangebracht. Ze bevindt zich in de buurt van de Stralsunder haven aan het kopse eind van een 5 etage woonblok zoals er zoveel gebouwd zijn tussen Dresden en Wladiwostok. Later is er zorgvuldig om de voorstelling heen gemoderniseerd: het geval werd "ingelijst" en de rest van de muur werd met isolatie materiaal en damwandprofiel dikker gemaakt. Ik vraag me af of de mensen die achter dit stuk geportretteerde vervlogen werkelijkheid wonen van de stad een paar duiten tegemoetkoming in de hogere stookkosten krijgen. De deugden van de stad zijn er allemaal op afgebeeld: Straslund leeft al sinds jaar en dag van de visserij (alle haringen uit de Oostzee zwemmen onder haar bruggen door) en de scheepsbouw. En dan is er ook nog die mevrouw met de spade die waarschijnlijk de landelijke arbeid in de omgeving uitbeeldt. Wat die meneer met ontbloot rood bovenlichaam daar in de achtergrond doet weet ik niet, maar het ziet er wel indrukwekkend uit. Waarschijnlijk staat hij gewoon maar weer eens op de bres voor het proletariaat. Da's meestal zo met van die types die een zgn. socialistische blik in de toekomst (en over de linker schouder) werpen, hun lichaam ietwat naar rechts gekeerd en met een krachtige arm dreigend naar de klassenvijand.
update: klik op de stoere bink en laat weten wat JIJ denkt waar hij mee bezig is en win fantastische prijzen!


couw, 3:16 p.m. | permalink |



Informatie

Voor eenieder die graag een eigen mening vormt is de berichtgeving rondom het Irak conflict door inkleuring niet altijd even geschikt. Voor een uiterst breed aanbod aan nieuwsmeldingen zij verwezen naar Journalismus.Com, alwaar een Irak dossier te vinden is. Daarin niet alleen de laatste tikker meldingen, maar ook achtergronden, stellingnames, discussies, scenario's, profielen, propaganda van beide zijden en verwijzingen naar andere dossiers. Ook in de afdeling kartikatuur en satire is de moeite waard. Met een beetje heen en weer geklik kun je zo ook de volledige tekst van de toespraak gisteren door Blix lezen of -- voor wie er helemaal voor wil gaan -- een video van de 60-day report zitting.


couw, 2:50 p.m. | permalink |

25.1.03 


Not Available

ben even weg


Polter, 8:30 a.m. | permalink |

24.1.03 


Old Worlds, New Chaos

Nou, Donald "Duck-Season" Rumsfeld -- voormalig US minister van defensie, thans minister van oorlog -- heeft een flinke knuppel in het Europese hoenderhok gegooid. En kakelen de kippen hier normaliter door elkaar, nu blijkt er toch meer enigheid dan verschil op de stok. Met de franse haan fier voorop en de duitse legkip trots aan zijn zijde laat Europa weten dat ze haar warme hok door de amerikaanse haviken niet laat molesteren. Ongewild neveneffect van Generaal Rummel's opmerking: ondanks onenigheid op militair gebied sluiten zich de Europese gelederen. Want waar voor Rumsfeld met zijn militaire oogkleppen het verschil tussen de klassieke (West-)Europese bondgenoten en de nieuwe (Oost-)Europese NAVO partners duidelijk is, zijn deze staten nog altijd ook EU leden of leden in spé, met alle enge banden die daarbij horen. En voor een oorlogsspelletje zet je niet zomaar jaren van (zorgvuldige voorbereiding op) socio-economische en culturele samenwerking op het spel.
En dan mag Europa best een beetje trots zijn op haar ouderdom. Want met de ouderdom komt de wijsheid. De Europese visie is natuurlijk veel voorzichtiger dan de Amerikaanse, die niet verder rijkt dan een beharren op snelstmogelijke actie. De "Ammis" zouden het liefst vandaag nog de mouwen oprollen en hun "democratiseringsoffensief" beginnen. Het oude Europa hamert op de waarden en normen van de vrije wereld, dezelfde die onder vuur van het terrorisme liggen. Maar die moeten dan ook de basis zijn voor een reactie op dit spervuur, zo het standpunt. De Amerikanen willen diezelfde waarden en normen graag even overboord zetten terwijl ze de vijand om het hoekje helpen. Hem met zijn eigen wapens slaan zogezegd. Voor de oude Europeanen is vooral ook het antwoord op de vraag "en dan, daarna?" belangrijk. Want als het om stabiliteit gaat kun je Saddam maar beter laten zitten, dat ziet ook EU wenskandidaat Turkije in en startte een vredesoffensief. (In een perverse draai van het lot was het nu juist Amerika die druk uitoefende om de opname van het toen pro-Amerikaanse Turkije in de EU te bespoedigen.)
Duitsland speelt haar rol op de wereldbühne met verve. Van Duitsland mag je verwachten dat het zich tegen oorlog uitspreekt. Als je van Duitsland als grootste bad-guy uit de moderne geschiedenis verwacht dat het met een militaire aanval instemt is dat een historisch wel erg kippige positie. Zulke historisch gebaseerde tegenstemmen zijn bitter nodig, stemmen die op problemen wijzen en tot voorzichtigheid manen. Alleen al omdat alleen dan een weloverwogen oordeel kan worden geveld en navolgende generaties de onze geen verwijt kunnen maken. Dat betekent niet dat de voorzichtige koers van Europa de enige juiste is, zeker niet. Het betekent wel dat de Amerikaanse koers in haar onwrikbare hardheid een onjuiste is.
De fronten hebben zich gepolariseerd. In plaats van een open dialoog aan te gaan behardt Amerika erop haar zin door te drijven. Dat noopt de Europeanen evenzo te drammen op haar bezwaren. Geen van de Europese staatsmannen zal de noozaak voor een ingrijpen willen ontkennen. Daar gaat het dan ook niet om. Het gaat om de manier waarop de beslissingen worden genomen, kortzichtig en zonder achting voor de mogelijk catastrofale gevolgen. En dat die gevolgen catastrofaal kunnen zijn beaamt ook het Pentagon. Van de drie scenario’s geeft alleen het best-case scenario enige hoop op een stabiele toekomst. Realiteitszin eist dat daarvan niet mag worden uitgegaan. En al helemaal niet als de Amerikanen met hun staat van dienst in casu “democratisering” voorop marcheren.

Voor het nazoeken en knippen en plakken van de nodige links in het bovenstaande stukje ben ik vandaag te lam. En dan krijg ik toch alleen maar weer een grote mond terug. Dus: zoek het zelf allemaal maar op, in mijn post van gisteren staan de links naar de grote internationale kranten die ik ook in deze heb geraadpleegd.


couw, 4:20 p.m. | permalink |

23.1.03 




Polter, 6:46 p.m. | permalink |



Wat de rest van wereld er van vindt...

Dutch Appear to Re-elect Conservative Leader in Mixed Outcome
Even without knowing the makeup of the new government, it is clear that the mood of the country has swung to the right.
Labor, for instance, made its gains by pledging to tackle rising crime, immigration and failing public services; such an agenda further blurs policy lines.


Left Wing Bounces Back in Dutch Elections
Labor was also helped by Bos's promise not to seek the prime minister's post if the party won the most seats, deferring instead to the more experienced Job Cohen, 55, the mayor of Amsterdam. [...] Cohen would have become the Netherlands' first Jewish prime minister had Labor won, but it appeared that Balkenende, the bespectacled former professor of Christianity who is nicknamed "Harry Potter," would return to the post.


Dutch voters shun Fortuyn list
Many of the establishment parties have adopted many of the LPF's and Fortuyn's policies, but pundits believe that yesterday's election marks a return to the old order.


Adieu, Rechtspopulismus. Und nun?
Und er nannte den Bürgermeister von Amsterdam als seinen Kandidaten für den Ernstfall, er sollte dann - neben ihm, unter ihm? - Regierungschef werden. Eine bizarre Entscheidung, erklärbar nur aus dem etwas anderen Innenleben der holländischen politischen Kultur und der Nachwirkung des Fortuyn-Schocks von 2002: Parteireform hat für den Parteiführer Vorrang vor Regierungsverantwortung. Verständlich. Aber vermutlich hat Wouter Bos damit auch wesentlich dazu beigetragen, dass am Ende doch die Christdemokraten die Nase vorn hatten.


Rechts oder links - Balkenende muss entscheiden
[...] weil er sein eigentliches Wahlziel verfehlt hat: eine Zwei-Parteien-Koalition von CDA und VVD.
Schuld daran sind die Rechtsliberalen. Im Gegensatz zu den Sozialdemokraten ist es ihnen nicht gelungen, die Wähler, die sie im vergangenen Jahr an die Liste Fortuyns verloren hatten, in großem Umfang zurückzugewinnen. Viel weniger als der sozialdemokratische Spitzenkandidat Wouter Bos hat es die VVD verstanden, die von den Rechtspopulisten in die politische Diskussion getragenen Themen innere Sicherheit und Zuwanderung in das eigene Programm zu integrieren und so den Fortuyn-Anhängern zu entwinden.


Große Koalition wahrscheinlich
Der Vorsitzende der PvdA, Wouter Bos, zeigte sich über das Abschneiden seiner Partei sehr zufrieden und sprach am Abend auch ein Thema an, das im Wahlkampf keine Rolle gespielt hatte: den möglicherweise bevorstehenden Irak-Krieg. Er werde alles tun, um einen Krieg zu verhindern, sagte Bos, der sich damit als erster führender Politiker gegen einen Krieg aussprach.


Pays-Bas : le parti chrétien-démocrate remporte les élections
Rien n'est toutefois clair concernant la configuration de la future coalition après ces législatives, deuxièmes à se tenir en huit mois. Le CDA du premier ministre sortant, Jan Peter Balkenende, s'est engagé à rétablir la stabilité aux Pays-Bas après une année 2002 marquée par des turbulences politiques certaines. La victoire du CDA pourrait augurer d'un maintien de Balkenende à la tête du gouvernement.


Christdemokraten als Sieger der Wahlen in den Niederlanden
Die Volksvertretung (Zweite Kammer) in Den Haag wird künftig aus neun Parteien bestehen. Die neuen Parteien, die sich diesmal um einen Sitz bewarben, gingen alle leer aus.


couw, 3:36 p.m. | permalink |



Dönertier!

Dönertier

Het spelletje is wel wat flauw, maar het concept "Dönertier" is natuurlijk briljant!


couw, 11:25 a.m. | permalink |





Polter, 10:32 a.m. | permalink |

22.1.03 


Met pijn in het hart

1991 was het. Het einde van de zomervakantie. Van de dertien weken vakantie die me na het halen van mijn VWO-diploma toegrijnsden waren er nog maar vier over. De overige negen had ik al zwoegend in de hitte doorgebracht in verschillende fabrieken. Ik had een tijdje onderdeeltjes voor grote scheidingswanden geverfd en voorgeboord en de wanden op locatie gemonteerd, twee weken in een eierenverpakbedrijfje staan gruwelen van de smerigheidgraad van het werk en de algehele domheid van mensen en een paar weken naar een grote machine gekeken die verschillende lagen poly-uretaan aan elkaar smolt tot turnmat. Dat ik het zolang uithield kwam door het principe dat ik me gesteld had: als je op kamers gaat moet je een goede stereo hebben.
In de tiende week van de vakantie ging ik samen met R. naar Utrecht en gaf daar binnen een uur al het moeizaam verdiende geld uit aan twee Celestion DL6 speakers en een Rotel RA820BX4 geïntegreerde versterker. Ik was de koning te rijk.
De speakers (en alle andere componenten) zijn in de loop van de jaren vervangen door betere. De versterker bleef echter tot grote tevredenheid doorspelen. Tot voor kort. Opeens verscheen er een brom in het geluid en veroorzaakte het schakelen van de ene geluidsbron naar de ander een hels gekraak, een gekraak dat ook nog eens zomaar, zonder het apparaat aan te raken, als uit het niets begon op te treden.
Vandaag bracht ik 'm na enig advies ingewonnen te hebben weg, met pijn in het hart. De importeur gaat 'm helemaal doormeten en waar nodig reviseren, zodat het apparaat aan een tweede jeugd kan beginnen. Het lijkt me erg prettig eindelijk eens een DVD te kunnen kijken zonder dat het geluid wegvalt, een LP te kunnen luisteren zonder random kanaaluitval. De toekomst is glorieus.
Maar in de tussentijd zit ik nog zeker een week - en waarschijnlijk langer - te balen. De CD-speler werkloos, de speakers zwijgend. Alleen het verschrikkelijk vervormde plastic-monogeluid dat de TV uitbraakt houdt me nu gezelschap. Dat wordt lijden...



Polter, 5:57 p.m. | permalink |

21.1.03 


Voorbereid (4)



klik voor vergroting
(foto licht-verpolterd)
Ze zijn er inderdaad allang , de aliens. In elk geval zou je die indruk kunnen krijgen als je 's avond door de lege en gure Stralsunder haven loopt.  Daar heeft het Stralsunder Meeresmuseum namelijk haar Sonderausstellung Meereswelten ingericht. En in plaats van een bestaand gebouw, bijvoorbeeld een aftands Pakhuis daarvoor te gebruiken, hebben zij ervoor gekozen het tijdelijke aspect van de tentoonstelling te onderstrepen door ze in een opblaasbare halve bol onder te brengen. Deze werd met haar felblauwe kleur door polter treffend als smurfenbips gekarakteriseerd.
In het avondlijke neon-licht is er van dat smurfenblauw niet veel meer te zien. Dan ziet het geheel eruit als een buitenaards bouwwerk of wat daarvoor door moet gaan in een al wat oudere film over invasies door marsmannetjes.
De plannen die de stad Stralsund en het Duitse Meeresmuseum samen voor de toekomst hebben gesmeed zijn evenzo futuristisch. Er moet op de Hafeninsel een Ozeaneum worden gebouwd waarbij het karakter van het water, de golven en de oceaan in de architectuur zijn verwerkt. Vorig jaar is na een uitschrijving de uiteindelijke keuze op dit ontwerp gevallen. Er waren andere, evenzo spannende en futuristisch ogende ontwerpen ingediend, waarbij ons aller pakhuis dan eens zou moeten worden afgebroken, dan weer onder een glazen dak in het geheel zou worden geintegreerd.
Ikzelf vind het jammer dat het dat laatste niet is geworden. De 3x3m silo's had men prima als basis voor aquaria kunnen nemen en het blijft een mooi gebouw waar best een glazen stolpje overheen mag. In het huidige ontwerp kun je het pakhuis met zijn kleine torentje op de linker bovenhoek van alle rond swingende gebouwen zien staan.
Wie weet welke kleur ze het nieuwe gebouw zullen geven en wie weet hoe al die rare rondingen en glasfacades er in het spookachtige neon-licht uit zullen zien. Misschien zullen we zeggen dat dan de aliens pas werkelijk in Stralsund zijn aangekomen.
We kunnen er maar beter op voorbereid zijn.


couw, 12:01 p.m. | permalink |



Keerpunten in de Wereldgeschiedenis (6)

21 januari 1974

Joop van Tijn bezigt als eerste op de Nederlandse televisie het woord neuken.


Polter, 9:18 a.m. | permalink |

20.1.03 


Neologisme

ver·´pol·te·ren

zend Uw definitie in en maak kans op prachtige prijzen!


couw, 12:46 p.m. | permalink |





Polter, 12:35 p.m. | permalink |



Packhaus des Grauens

Niet alleen de kerken van Stralsund zijn bij nacht verlicht, ook in de haven staan heel wat lampen op de oude gebouwen gericht. Een daarvan is een tot krot verkomen oud pakhuis waar niemand iets mee wil beginnen. Het is veel te duur er iets van te maken omdat de Denkmalschutz niet toestaat dat je er ook maar een steen aan veranderd en binnenin zijn er 3x3m "silo's" gebouwd -- erg onhandig voor alles behalve graan- en gevangenenopslag -- die dus moeten blijven. Vandaar dat het hele ding is dichtgespijkerd en het langzaam maar zeker vervalt .
Dit krot zou eigenlijk het ideale onroerend goed object zijn voor een investering door een onguur typ als Nosferatu. Maar ook die mag er geen ontmoetingsplaats voor jonge maagden van maken omdat het bestemmingsplan dat niet toelaat. Net als de Milchbar zal de bouwval ooit in elkaar storten en omdat dat helemaal niet zo lang meer hoeft te duren heb ik er alvast maar een sfeervol plaatje van gemaakt. Wellicht dat zich toch nog de een of andere vampier door deze reklame laat strikken...


Packhaus des Grauens

klik voor vergroting


couw, 12:08 p.m. | permalink |



't Is maar dat je het weet...

Staalin logt voortaan verder onder de naam Tafkas op Fusielog.



Polter, 10:56 a.m. | permalink |

18.1.03 




Polter, 8:57 a.m. | permalink |



Hypocritters

Alive & well.



Polter, 8:54 a.m. | permalink |

17.1.03 


Driepinter standaard?

brrrr


Polter, 7:22 p.m. | permalink |



Vier kleine Duitsertjes...

In Spiegel Online vond ik een artikel geschreven naar aanleiding van een "vondst" door een lezer. Grafisch kunstenaar Klaus-Jürgen Andrzejewski zag een advertentie van het Arbeitsamt die hem bekend voorkwam. Hij had de foto die gebruikt was namelijk onlangs in de beeldarchieven gezien. Opvallend was echter dat op het origineel een vierde persoon stond die door Arbeitsamt en haar reklamebureau was weggesneden. En oh, het onrecht, het ging hier uitgerekend om een mediterraan ogende, dus duidelijk buitenlandse, jongeman. Als dat geen discriminatie door het Arbeitsamt betekende, dan zou meneer Andrzejewski met smaak zijn schoen opeten.
Van zo'n grafisch vormgever valt me dat een beetje tegen. Die zou toch moeten inzien dat er hier duidelijke artistieke gronden zijn om de donkere jongeman rechts op het beeld weg te snijden. Ten eerste werkt de volgorde van licht-donker-licht niet alleen evenwichtig maar ook open en daarmee positief. Alledrie de personen op het uiteindelijke reklame beeld zitten met hun lichaam naar rechts gedraaid, d.w.z. in leesrichting, voorwaarts gericht. De donkerharige verliezer op het originele beeld heeft een donkere schaduw in het gezicht die bij verhoogt contrast en toevoeging van blauwtonen, samen met zijn donkere haren een aantrekkingspunt vormt, ook al omdat zijn lichaam zich naar links keert en zo een effectieve blokkade voor de naar rechts zwevende blik van de kijker vormt. Die krijgt dan bij de zielige ogen van de jongeman als herinnering mee en verliest zo al het geloof in de toekomst. Geloof dat nochthans door de doener-blikken van de andere drie jongelui nu juist zo opgepoetst was. En dan is er ook nog die arm die daar zo raar om zijn hals hangt. Nee de donkere jongeman rechts past niet in het concept van het -- overigens interessant -- verknipte beeld van het reklame bureau.
Om deze artistieke beslissing vreemdelingenhaat toe te dichten is werkelijk te ver gezocht. Der Spiegel kan zich beter bezig houden met echte problemen op dit vlak in plaats van sensatie belust onschuldige situaties tot probleemgevallen op te blazen.





de advertentie
de originele foto
de advertentie
mèt  donkere "buitenlander"

klik voor vergrotingen


couw, 3:23 p.m. | permalink |



Alternatieve verkiezingsposters



Polter, 1:52 p.m. | permalink |



Polter Pin-up

Polter Pin-Up

O.k., de vraag was niet aan mij gericht, maar zo'n mogelijkheid laat ik niet aan me voorbijgaan!

klik voor vergroting


couw, 10:32 a.m. | permalink |

16.1.03 


Voorbereid (3)

Regent Street, Londen, begin jaren zestig

Hoezo komen ze? Ze zijn er allang!

[NA 2.24.01.01 doos 91: "gekke foto's"]


Polter, 4:07 p.m. | permalink |



Voorbereid (2)

Je kunt er inderdaad maar beter op voorbereid zijn. Volgens het britse blad UFO Magazine toont een van de vele prachtige foto's gemaakt door NASA's SOHO (Solar & Heliospheric Observatory) een buitenaards ruimtevaartuig in aanvlucht. De NASA ontkent dit en spreekt van een camera fout als oorzaak voor het onscherpe object. Hoe het ook zij, het is oppassen geblazen, als de aliens zelf ons niet met hun verpulveringsstralen vernietigen, dan zal de hysterie van de verenigde loslopende openbare gekken dit wel voor hun rekening nemen. Misschien kunnen we beter het zekere voor het onzekere nemen en meteen ook maar een inburgeringscursus voor UFO fanaten ontwikkelen.

ze komen!


niet vergeten: de SOHO gallery bezoeken!


couw, 12:43 p.m. | permalink |



Kaboem!

in 1 dag: kaboem!


Polter, 12:08 a.m. | permalink |

15.1.03 


Waarschuwing

Na het zien van deze foto zult u enige nachten niet kunnen slapen, zomaar epileptische aanvallen kunnen verwachten en de vele oncontroleerbare braakneigingen niet kunnen vermijden.
U bent gewaarschuwd.



Polter, 2:12 p.m. | permalink |



Dagboek

Wait a year??
I am pissed! And now the pope is fighting on the side of evil. Don't they realize that 2004 is an election year? It only took our lord seven days to create the world and yet seven weeks is not enough time for these so-called experts.



Polter, 1:52 p.m. | permalink |





Polter, 1:47 p.m. | permalink |

14.1.03 


"Grootsheid straalt af" zeggen ze dan

Blijkbaar staat er iets over Winny de Jong in de Panorama: de Nedstat van Driepinter schiet als een gek omhoog.



Polter, 8:38 p.m. | permalink |



Voor Dil (2)



NB: vervang "America's Babysitters" door "Babysitters"


Polter, 7:33 p.m. | permalink |



Keerpunten in de Wereldgeschiedenis (5)

14 januari 1990

How to draw Bart

Debuut-uitzending van The Simpsons.


Polter, 7:21 p.m. | permalink |



Bakkeleien (2)

... over bakkeleien gesproken, een kritische blik op de rechts-conservatieve "havik" positie:



couw, 10:45 a.m. | permalink |



Fragment of the Alps

Naar aanleiding van een post van dil alhier, heb ik nog eens in het prachtige boek Landscape & Memory van Simon Schama zitten bladeren. Hierin behandelt Schama de Natuur en het Landschap als cultureel fenomeen, als door mensenhand en -oog geschapen. De onderliggende waarden, angsten en beweegredenen worden onder andere met van tal van prenten en plaatjes van tuinen en fontijnen geillustreerd.
Een van de meest fascinerende platen in het boek is van John Ruskin, een schilderij getiteld A fragment of the Alps. Ruskin heeft in felle, onverwachte kleuren een grote steen geschilderd die als een soort miniatuur van die overweldigende Alpen dient. De steen toont allerlei hoeken en gaten, vlakken, kanten en rondingen en schaduw en licht gradaties. Zonder de bijzondere titel zou het natuurlijk maar gewoon een schilderij van een grote steen zijn geweest. Nu wordt er echter een associate opgeroepen met het grote gebergte. Waar dit gebergte groots, overweldigend en koud is en altijd op de horizon gelegen, is deze steen dichtbij, vol met warme kleuren en in tegenstelling tot die grote bergen kijk je er boven- in plaats van tegenop.
Ruskin, zo vertelt Schama in zijn boek, was bezeten van gebergtes. Maar in tegenstelling tot de andere leden van de alpinisten club waar hij (wonderbaarlijk genoeg) lid van was, zag hij de bergen niet als een afstotelijk, ongastvrij en gevaarlijk element dat overwonnen en bedwongen moest worden. In plaats van ze vol met scherpe pieken te schilderen, maakte Ruskin 'zijn' bergen altijd rond en vriendelijk. In tegenstelling tot zij clubgenoten was hij ervan overtuigd dat het essentiele karakter -- de pracht -- van het gebergte ook in prenten en platen kon worden getoond en dat deze essentie niet daarin lag het te bedwingen. Je hoefde er volgens hem niet 'bij geweest te zijn' om ervan te kunnen genieten.
Ik vind dat hij gelijk heeft.



John Ruskin, A Fragment of the Alps, 1854.
werp een blik in Landscape & Memory


couw, 9:58 a.m. | permalink |

13.1.03 


Fototjes

Omdat polter zo zit te zeuren dat-ie van mij zo weinig plaatjes ziet, hier een foto met nachtelijke indruk uit Stralsund. Dit is wat couw ziet als hij 's avonds op de pot zit en uit het raam kijkt. Ikzelf raak nauwelijks op deze prachtige "skyline" met de drie verlichte kerken uitgekeken. De linker is de Marienkirche, rechts naast elkaar de St. Nikolai en de St Jakobi. Alledrie de kerken zijn in prachtige zgn. "Backsteingotik" uitgevoerd.




klik op de kerken om ze groter te zien



couw, 12:54 p.m. | permalink |

11.1.03 


Hier dan

Omdat Dil zo enorm zit te zuigen om mijn eerste foto: hier dan :-))))



Polter, 9:28 p.m. | permalink |



Tien kleine Nederlanders

Vitamine C

Thomas de Cock, kapitein op het VOC-schip Huis ten Duine, dat op 26 april 1696 uit Zeeland vertrok, schrijft bij aankomst in Kaap de Goede Hoop het volgende in zijn journaal:

In't schip 't Huys ter Duyne seylende van 't vaderlant na Batavia
Donderdag den 8en november 1696. Ontrent de middagh quamen in de Tafelbay ten anker op 6 ½ vaam santgrond. Hadden de steert van de Leeuw NWtW½W en het fort de Goede Hoop ZWtZ van ons. God de heer sij gedank voor geluk en behoude reys. Vonden hier leggen de schepen de Swarte Leeuw, Vosmaar, de Berkel, Noortgouw, de Soldaat, nevens 2 engelse. Wij hadden 58 dooden en 68 sieken die in het siekenhuys gingen, de rest waren mede al siekelijk soo dat sonder de cajuytsgasten, geen 6 gesonde menschen in het schip waren. De siekte die wij dese reys in't schip gehadt hebben is alleenelijk het scheurbuyk geweest door de lange reys, want al ons eten te weten erten, gort, spek en vleys is alle seer goet geweest tot den laasten toe, soo goet als in't eerst van de reys. Ick heb nu en in meer andre reysen gemerkt dat het scheepsvolk niet langer als 9 maanden can in zee zijn sonder verversingh. Ick had nu met de 9 maanden geen dooden nogh zieken, maar creegh het nadien tijt in't cort alle ziek en doot.

Zijn scheepschirurgijn meldt het volgende:

In de maent september
Hadden wij in de veertig die van het scheurbuyck in de koy lagen. Den 19 dito hadde wij 9 dooden waer van een verdroncken is waer van ik in't laest van't journaal in't particulier sal melden. Op't laeste was ick genootsaeckt het weynige van mijn volatils te sparen dewijl dat het al te veere was om het bloet tot sijn voorige cirkulatie te krijgen soo dat ik genootsaekt was tot de kure pallatyff te komen dewijl dat ik most sorgedragen voor die geene die nog in staet waren om scheepswerck te doen, ten tweede om dat de cleine quantitijt die de Compagnie medegeeft al verbruykt waren.

7 oktober 1696
Hadden wij 29 dooden en in de 70ig siecke in de koy en de meeste part ware soo swack dat sij ter nauwernoot conde opstaen om haer gevoeg te doen off se viele in een qualyckte, soo dat ik genootsaekt was haer wat spirit salarmoniaei onder de neus te houde. Om haer weder te verquicken na de flaute gaff ik haer een glas seck met wat salvolaet en caneelwater maer door de langdurigheit van de rijs en van de sieckte was het alles te vergeefs wat ik in't werk stelde. De meeste part van de siecke segge dooden waren weg dat die geene die naest haer lagen niet en wiste niet tegenstaende datter 2 siecke vaers waeren die op haer paste. De schippe gaff mij een witte tinektuur dewelk ik oordeel den balsum vita te wesen dat hij van docter Simon Buson had voor zijn selve gecregen maer ik moet bekenne dat het een groote dienst onder de siecke gedaen heeft, voornamentlijk dat het de pijn in de borst en in de lende cort adum maer door de langdurigheit van de rijs was het alles te vergeefs wat men in't werck stelde. Soo dat wij in corten tijt veel dooden creegen en de resteerende al siek als wij in de Soldaniebay quamen conde wij ter naeuwer noot 16 gesonde man reeckenen. Wat aen gaet dese miserable sieckte en weet ik niet anders te oordeelen als de langdurige en miserable rijs ende cleyne quantitijt van medicamenten die tot die sieckte nodig zijn. Want wat aengaet de scheepskost is in't laest soe goet geweest als doen wij uyt vaderlant quamen, soo dat d'oorsaak niet kan zijn. Wat aengaet het water daer en is de minste stanck bij geweest soo dat dat de oorsaek mede niet kan zijn soo dat ik nog een mael segge dat d'oorsaeck is de langduurige rijs.

[NA 1.04.02 inv.nr. 5061]


Polter, 5:17 p.m. | permalink |

10.1.03 


Milchbar

Naar aanleiding van een post van polter alhier, heb ik beloofd de Milchbar hier in Stralsund op de markt eens te fotograferen alvorens het hele ding in elkaar stort. Bij deze dan.


Der Milchbar am Stralsunder Markt


nog twee plaatjes: hier en hier
ze zeggen dat het er vroeger van binnen zo uitzag


couw, 4:04 p.m. | permalink |



Bakkeleien
Nu de wereld zich meer en meer afkeert van de Amerikaanse alleengang in de oorlog tegen het terrorisme blijkt er ook in Amerika weer meer plaats voor kritische geluiden. Onlangs schreef Joan Didion in de New York Review of Books een artikel waarin zij het opportunisme van de Amerikaanse regering aan de pranger stelde. Deze heeft immers volgens haar een bestaande agenda doorgedrukt die in weze niets met de gebeurtenissen van 11 september heeft te maken. Zonder het met zoveel woorden te zeggen veroordeeld zij de reactie van de Amerikaanse regering als potentiele uitholling van de rechtstaat. Haar hoofdbezwaar is nog wel dat alle kritiek en voorbehoud bij voorbaat worden afgedaan als geheul met de vijand en salon-politiek.
In een reactie laat Andrew Sullivan weten dat hij het linkse gezijk zat is. Altijd maar dat geklaag, zonder dat er wezenlijke praktische oplossingen worden aangedragen, het moet maar eens afgelopen zijn. Hij vergroot de consequenties van Dilion's standpunt tot in het onredelijke om haar daar vervolgens op af te rekenen. Over de eventuele beweegredenen die de binnenlandse politiek levert wordt met geen woord gerept. Da's allemaal maar onzin en wie maalt erom zolang we de boze jongens maar te pakken krijgen.
Ze hebben het natuurlijk over heel verschillende dingen, zonder dat ze zich daar in hun polemiek van bewust lijken te zijn. Sullivan heeft het over praktische handelingen en de grofheid van de tegenstander. Wat wil je uitrichten tegen een dergelijke vijand, lijkt hij rethorisch uit te schreeuwen. Didion heeft het over de theoretische achtergronden en morele consequenties van dergelijke handelingen. Sullivan wijst op het gebrek aan praktische voorstellen en Didion op het gebrek aan morele onderbouwing.
Eén ding heeft Sullivan niet helemaal goed begrepen: er is geen sprake van een onwil tot handelen -- ook de linkse rakkers weten maar al te goed dat je niet stil kunt blijven zitten -- maar eerder van een onvermogen tot handelen. De situatie is uniek en de consequenties van elke handeling ongewis, er is een intellectueel vacuum ontstaan en dat is erg genoeg, ook zonder dat er aan de andere kant van de heg iemand je staat te sliep-uiten. Eén ding heeft Didion erg goed gezien: de Amerikaanse buitenland politiek is al te lang gebasseerd geweest op binnenlandse belangen. Een dergelijk bouwwerk van leugens waarbij grote beslissingen op basis van kleine belangen worden genomen is gedoemd in elkaar te storten. Zou men even de tijd nemen na te denken dan moet men zelfs vaststellen dat dat met 9/11 al is gebeurd. De praktische oplossingen die door Sullivan ondersteund worden dreigen het fragiele bouwwerk alleen maar nog groter en nog hoger te maken.
Luisteren zullen ze wel niet naar elkaar. Beide zijden zijn van hun gelijk overtuigd. Dat er geen gelijk te halen valt binnen het tijdsbestek dat de geschiedenis ze laat lijkt hen in hun geblaat niet te beroeren. Het wordt hoog tijd dat er eens positief naar elkaar geluisterd wordt in plaats van de loopgraven steeds maar dieper te graven. Op deze manier eindigt het òf in een door terroristisch geweld getekende chaos òf in het verlies van onze rechts-democratische waarden. Rooskleurig is geen van beide perspectieven.


couw, 3:22 p.m. | permalink |



:-P~



Polter, 12:48 p.m. | permalink |

9.1.03 


Uit met de pret

Omdat ik bij lange niet genoeg tijd en ideeen heb om naast driepinter ook nog mijn eigen blog bij te houden, stop ik met ouwe koeien. Ik dank al diegenen die ouwe koeien hebben gelezen en op mijn onzin hebben gereageerd. Jullie kunnen nog enige tijd blijven lezen en reageren, ik haal het allemaal nog niet meteen weg.
Ik heb uit nostalgische overwegingen alles wat ik en jullie op ouwe koeien geschreven hebben opgeslagen op mijn harde schijf en de template aangepast zodat nu de hele Megabyte aan waanzin vanaf dag één in één venster staat. Wees dus gewaarschuwd alvorens U klikt om nog een laatste blik te werpen...


couw, 1:01 p.m. | permalink |



Audiëntie

"Als de berg niet naar Mohammed komt, gaat Mohammed wel naar de berg". Voor ons, eenvoudige sterfelijken, betekent deze uitdrukking dat we maar eens uit de veren moeten en aanpoten als we wat willen bereiken. Het komt niet eens in ons op om de berg te porren toch maar naar ons toe te komen. Voor de Paus ligt dat allemaal heel anders. Die is van het concurrerende geloof en doet er alles aan het ongelijk van Mohammed aan te tonen. Dus als de Paus zin heeft in een circusvoorstellinkje dan gaat hij niet naar het circus, maar komt het circus naar de Paus. Zo is het maar net!

Als de Paus niet naar het circus komt, komt het circus naar de Paus


couw, 10:54 a.m. | permalink |

8.1.03 


Coolpix!

Nikon Coolpix 4500             Nikon Coolpix 5000             Nikon Coolpix 5700

Tja, het zat er aan te komen. Met les geven verdien ik een leuk bedrag extra, en dat had ik in mijn hoofd al lang uitgegeven: ook ik wil digitaal. Al een hele tijd zat ik te broeden op de keuze tussen een Coolpix 4500, 5000 of 5700. De een is me echt te duur, de ander heeft me te weinig optische zoom, en van eentje weet ik al wat-ie kan. Toen ik vandaag voor de zoveelste keer een winkel binnenging om de drie favorieten te bekijken ben ik gezwicht voor de aanbieding; 't geld komt binnenkort toch binnen.
Dat wordt lekker uitproberen en spelen van 't weekend met mijn 4500'tje!



Polter, 7:20 p.m. | permalink |

7.1.03 


Ampelmänchen

Bij ons korte bezoek aan Berlijn zag Lx ze voor de eerste keer: de oude DDR stoplicht-mannetjes. Die zijn veel leuker dan de welbekende europese standaard mannetjes. Het rode mannetje is geen afbeeld van de voetganger die geduldig wacht, maar neemt een aktievere rol en maakt met gespreide armen duidelijk dat het tot hier en niet verder gaat. Het groene mannetje loopt er vol frisse moed op los, met een flinke pas ook, waarbij zijn ene arm hem ondersteunt.
Met de Wende, begon de modernisering van de oostdelen van de stad Berlijn. Daarbij hoorde natuurlijk ook het aanbrengen van europese standaard mannetjes. Hele bergen DDR mannetjes werden gedemonteerd en belandden op de vuilnishoop. Na de aanvankelijke euforie kwam er al ras nostalgische gevoelens op bij de bevolking van de voormalige DDR, waarvoor de prachtige neudeutsche Wortschöpfung "Ostalgie" werd bedacht.
Voor de Ampelmänchen betekende dit de geboorte van het "Komitee zur Rettung der Ampelmännchen", inmiddles uitgegroeid tot een commercieel bedrijf dat allerhande produkten aanbiedt.
De populariteit van het Ostmänchen (geboortejaar 1961) kent geen grenzen. Overal zie je t-shirts, onderzetters, sleutelhangers, koffiebekers, boekenleggers, ... Noem het maar op. Zelfs de FDP wilde het voor zijn verkiezingscampagne gebruiken. Echte fans kunnen een eigen Ampel kopen. In Sachsen-Anhalt geldt hij als beschermd monument.
Ook de wetenschap heeft zich op ons mannetje gestort en er hele dissertaties over geschreven, vol met vergezochte hermeneutische betekenis en achtergrond.

Overigens vind je in andere landen even zo grappige mannetjes


couw, 12:40 p.m. | permalink |





Polter, 12:03 p.m. | permalink |

6.1.03 


Couw's cadeau...(2)

...was er ook bij in Berlijn. En als je dan zo 's avonds door het Regierungsviertel zwalkt, kun je leuke plaatjes maken. Van de Reichstag, badend in het licht van dure lampen die de stad eigenlijk helemaal niet kan betalen. Mooi is het allemaal wel. Rechts struinen medezwalkers polter en Lx het plaatje binnen.




couw, 12:33 p.m. | permalink |

4.1.03 


Tuinieren

Journaal gehouden op het schip Wezel tijdens de reis van Batavia naar de Republiek, onder bevel van Artus Gijsels, 1637-1638.

Dingsdag den 9en [meert 1638]. 's Morgens vroech is onsen schipper Cornelis Geritssen door ordre van sijn edele met de boot naer 't Robben Eylant gevaren omme aldaer 109 clappers ende groote quantiteyt lemoenen ende pompoenencarrels in een bequame plaets te planten, op hoope 't selve door Godes segen sal voorcomen ende opwassen.

Naer verrichter saecke keert den gemelten schipper met de boot weder, rapporteert, hoe dat aldaer omtrent den middach was aengelangt ende het voorseyde op een bequame plaets geplant, item dat niet meer als een peguwyn, doch gans geen ongedierte, als eennelijk robben, die hun op strant houwen, hadde gesien, ofte vernomen, alle 't welcke door de swarten, die daer een tijt op geweest sijn, vernieticht sal wesen, oversulcx wij sustineeren het geplante ten deele sal opqueecken, ende in gevalle 't aenplanten jaerlijcx alhier gecontinueert wort, twijffele niet off sal eer corten tijt soodanich staen, dat 't selve sal strecken tot dienste van de geoctroyeerde Oostindische Compagnie, ende voornamentlijk tot gesontheit van de geene die alhier soude moogen comen te arriveren.

[NA 1.04.02 inv.nr. 5052]


Polter, 11:50 a.m. | permalink |

3.1.03 


Jeugdsentiment

Computer Space provides a tour of some of the classic video arcade games in the Museum's collection. The exhibition includes information on the history of the games, and provides links to downloadable versions of some of the games discussed.

Dowloaden en spelen maar!


Polter, 9:14 a.m. | permalink |

2.1.03 


Warning

The Internet is the source of all evil!
[49 mb movie alert]


Polter, 11:42 p.m. | permalink |





Polter, 12:29 p.m. | permalink |



Keerpunten in de Wereldgeschiedenis (4)

2 januari 1878

Neatstuff.net: Toy Robots & Space Ships

John Martin uit Denison, Texas, gebruikt als eerste het woord "saucer" om een onbekend vliegend object te beschrijven.


Polter, 11:16 a.m. | permalink |

1.1.03 


2003

Gelukkig Nieuwjaar allemaal!


Polter, 11:56 p.m. | permalink |

     DRIEPINTER     

Driemanslog



Uitgangspunten

1. Dit log gaat niet noodzakelijkerwijs over bier en/of melk
2. Elke logger post wanneer het hem uitkomt
3. Noch op het aantal posts, noch op het tijdstip van posten is een beperking van kracht
4. Niemand grijpt in in andermans postings
5. Algemene normen van fatsoen en betamelijkheid (onderling te bepalen onder het genot van enige alcoholische versnaperingen) worden in acht genomen

LINKS



Dil



Polter



Linkgeest


ARCHIEF

 




Top Weblog Commenting by HaloScan.com